Blue Horizon: Το χρονικό του εγκλήματος μέσα από μαρτυρίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα

Blue Horizon: Το χρονικό του εγκλήματος μέσα από μαρτυρίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα

Hταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, όταν το πλοίο «Blue Horizon» ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο

8' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν λίγο μετά της 9 το βράδυ της Τρίτης, όταν το πλοίο Blue Horizon, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο. Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης, ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σπρώχθηκε από μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. 

Το χρονικό

Στις 20.40, μισή ώρα πριν χάσει τη ζωή του, όπως έχει γίνει γνωστό, ο Αντώνης καθόταν στο αεροπορικά καθίσματα του πλοίου και για άγνωστο λόγο μετά από λίγο αποβιβάζεται. Παρ′ όλα αυτά, ο 36χρονος παραμένει κοντά στο «Blue Horizon».

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 21.12 ο Αντώνης φαίνεται να τρέχει και προλαβαίνει, τελικά να ανεβεί στον καταπέλτη του πλοίου. Το πλοίο έχει λύσει τους κάβους, αλλά δεν είχε ανεβάσει τον καταπέλτη. Τότε, δύο μέλη του πληρώματος τον σπρώχνουν τρεις φορές, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Αυτόπτης μάρτυρας

Από τις 21.15 έως τις 21.30, τρεις επιβάτες από το «Ελυρος» και το «Blue Horizon» είχαν ενημερώσει το Λιμενικό για όσα είχαν δει να συμβαίνουν στον καταπέλτη. Ενας εξ αυτών δήλωσε ότι είδε έναν άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα και ότι είχε σπρωχθεί τρεις φορές από πλήρωμα του πλοίου, ενώ έστειλε και σχετικό βίντεο. Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας είχε μιλήσει και στην «Κ» περιγράφοντας τη σκηνή και επισημαίνοντας ότι μετά την πτώση του 36χρονου το πλοίο απομακρύνθηκε «με ένα νεύμα» σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Ο καπετάνιος καταλαβαίνει ότι έχει πέσει άνθρωπος στη θάλασσα και επικοινωνεί με το πλήρωμα προσπαθώντας να καταλάβει τι συνέβη. Το «Blue Horizon» κόβει ταχύτητα, αλλά τα μέλη του πληρώματος στον καταπέλτη δεν κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον Αντώνη. Το πλοίο ανεβάζει τον καταπέλτη και ξεκινάει κανονικά την πορεία του.

Το ημερολόγιο συμβάντων του λιμενικού

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», στο ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού αναγράφεται ότι στις 21.13 ο πλοίαρχος του «Blue Horizon» δήλωσε ότι κατά τον απόπλου εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου. Στη σημείωση δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια άλλη αναφορά από τον πλοίαρχο σχετικά με όσα είχαν προηγηθεί στον καταπέλτη.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε δηλώσει ετοιμότητα αναχώρησης στις 21.09 και έλαβε άδεια απόπλου στις 21.12 με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης. Στις 21.18, πέντε λεπτά μετά την ενημέρωση ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, οι λιμενικοί επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου και τηλεφωνικά με το πλοίο «Ελυρος», το οποίο ακόμη δεν είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και ήταν δεμένο δίπλα στο επίμαχο σημείο. Ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες από το πλήρωμα του «Ελυρος» και ένα λεπτό αργότερα, στις 21.19, δηλώθηκε ότι θα γίνει ρίψη σωσιβίου. Από την αρχική ενημέρωση για την πτώση του Καργιώτη μέχρι τη μοναδική παροχή βοήθειας φαίνεται πως είχαν μεσολαβήσει έξι λεπτά. Από το «Blue Horizon» δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια συνδρομής νωρίτερα.

Επειτα, στις 21.40, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενημερώνεται από το «Ελυρος» για «περισυλλογή ανθρώπου στη θάλασσα». Στις 21.42 δίνεται εντολή από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά προς το «Blue Horizon» για διακοπή της πορείας του και στις 22.01 ακολουθεί νέα εντολή για να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι.

Στις 21.18 το πλοίο έχει μετακινηθεί προς την έξοδο του λιμανιού και επικοινωνεί με το Λιμενικό. Οι λιμενικοί επικοινωνούν με το πλοίο «Ελυρος» που βρίσκεται δίπλα από το σημείο που έπεσε ο Αντώνης στο νερό και ρίχνουν στη θάλασσα κυκλικό σωσίβιο, το οποίο αποτέλεσε τη μοναδική προσπάθεια διάσωσής του.

«Ενημερώθηκα για πτώση ανθρώπου στη θάλασσα»

Στη συνέχεια, στην κατάθεσή του ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος ισχυρίστηκε: «Φέρω τον βαθμό του ανθυπασπιστή Λιμενικού Σώματος και υπηρετώ στο Α′ Λιμενικό Τμήμα του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Χθες 5 Σεπτεμβρίου 2023 είχα διατεταγμένη υπηρεσία από 13.30 μέχρι 21.30 με καθήκοντα βοηθού αξιωματικού φυλακής. Περί ώρα 21.17, ενημερώθηκα από τον αξιωματικό φυλακής για περιστατικό στην πύλη Ε3 και συγκεκριμένα στο πλοίο “Blue Ηorizon” για πτώση ανθρώπου στη θάλασσα. Αμεσα μετέβην στο σημείο όπου διαπίστωσα στα 50 με 100 μέτρα να επιπλέει το σώμα αγνώστου ατόμου. Εκείνη τη στιγμή έφτασε στο σημείο και αξιωματικός φυλακής και μαζί ενημερώσαμε τους καβοδέτες που διαθέτουν βάρκα να περισυλλέξουν το σώμα του άγνωστου ατόμου μαζί με ένα στέλεχος της υπηρεσίας μας. Το σώμα του άγνωστου ατόμου μεταφέρθηκε μπροστά στην πύλη Ε7 χωρίς να έχει σημεία ζωής, όπου στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τα περαιτέρω», όπως αποκάλυψε η «Κ».

Αυτόπτης μάρτυρας

Αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του στο κατάστρωμα του πλοίου την ώρα που συνέβη το περιστατικό, περιγράφει στην κατάθεσή του στις Αρχές όσα είδε. 

«Ως προς τον νεαρό άνδρα που έπεσε στη θάλασσα, βραδινές ώρες 5 Σεπτεμβρίου 2023 περί ώρα 21.00, κατά τον απόπλου του “Blue Horizon” από τον Πειραιά θέλω να καταθέσω αρχικά ότι το υπόψιν άτομο το είχα δει μέσα στο καράβι και συγκεκριμένα στον χώρο των αεροπορικών καθισμάτων περί ώρα 20:40. Μετά εγώ και η σύζυγός μου βγήκαμε στο εξωτερικό κατάστρωμα και συγκεκριμένα στην πρύμνη κοιτώντας τον καταπέλτη περιμένοντας τον απόπλου του πλοίου.

Περί ώρα 21.10 αντιληφθήκαμε έναν διαπληκτισμό στον καταπέλτη μεταξύ δύο ναυτικών του πλοίου και του νεαρού άντρα που νωρίτερα είχαμε δει στον χώρο των αεροπορικών καθισμάτων. Οι ναυτικοί τον απωθούσαν εκτός πλοίου και ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στο πλοίο. Στην τρίτη απώθηση που του έκαναν και λόγω ότι το πλοίο έχει ξεκινήσει, ο νεαρός έπεσε στη θάλασσα», φέρεται να κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

To ηχητικό ντοκουμέντο 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την πρώτη επικοινωνία του πλοιάρχου με το Λιμεναρχείο, λίγα λεπτά μετά τον πνιγμό του Αντώνη. Στο ηχητικό που παρουσίασε η εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1 ακούγονται τα παρακάτω: 

Μέλος πληρώματος: Ναι, με ακούτε; Επεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, προσπαθούσε να ανέβει στον καταπέλτη. Νέος, νέος. Στον καταπέλτη μού είπαν τα παιδιά. Οταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα εγώ είχα ξεκινήσει.

Πλοίαρχος: Από το «Blue Horizon» ο πλοίαρχος είμαι. Ενας επιβάτης πήγε να πηδήξει. Γεια σας θάλαμος επιχειρήσεων; Με ακούτε;

Μέλος πληρώματος: Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε, έρχεται ένας επιβάτης, προσπάθησε να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε.

Πλοίαρχος: Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε, μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος. Την ώρα που είχαμε πάρει άδεια κανονικά για να ξεκινήσουμε, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος ξαφνικά είδα έναν επιβάτη που προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Είχε, δεν είχε εισιτήριο, δεν την ξέρω αυτή τη λεπτομέρεια. Από την κάμερα τον είδα εγώ, αλλά την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει. Προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί

Υπαρχος: Οχι τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο.

Πλοίαρχος: Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε και πνίγηκεΜπλέξαμε, μπλέξαμε!

Η ιατροδικαστική

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ως αιτία θανάτου «πνιγμό εντός θαλάσσιου ύδατος», ενώ ο 36χρονος έφερε κακώσεις και εκδορές στο κεφάλι του.

Η ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας

«Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος», αναφέρει η ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Προφυλακίστηκαν ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος

Το μεσημέρι της Κυριακής οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια του Πειραιά προκειμένου να απολογηθούν. Ο υποπλοίαρχος νοσηλευόταν με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί. Έπειτα από μια πολύωρη διαδικασία, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου. 

Ο πλοίαρχος, στην κατάθεσή του, όπως έχει γίνει γνωστό, φέρεται να υποστήριξε ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το Λιμενικό

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο “Blue Horizon” μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Ελληνες ναυτικοί, παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Παρ′ όλα αυτά, από τη μεριά του, ο ύπαρχος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά δεν αποδέχεται τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.  

Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη  

Η παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη, το πρωί της Δευτέρας, ήρθε στον απόηχο της δολοφονίας του Αντώνη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστή την είδηση της παραίτησής του, μέσω ανάρτησης στο twitter. 

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα τη συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω τη μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από τον νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Εχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα.
Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου.

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή