Κακοκαιρία Daniel: Στις Ενοπλες Δυνάμεις το κύριο βάρος της διάσωσης

Κακοκαιρία Daniel: Στις Ενοπλες Δυνάμεις το κύριο βάρος της διάσωσης

Μέχρι χθες είχαν απεγκλωβίσει 2.227 άτομα – Φιλοξενία πολιτών σε στρατόπεδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) έπεσε για ακόμη μια φορά το μεγάλο έργο της υποστήριξης των επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων, μεταφοράς προμηθειών, αλλά και προσωρινής αποκατάστασης υποδομών που επλήγησαν στη Θεσσαλία από το πέρασμα του «Daniel». Επισήμως στη διάθεση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) έχουν τεθεί 445 στελέχη των Ε.Δ. (μεταξύ των οποίων ειδικές δυνάμεις από τη Ζ΄ ΜΑΚ, την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών), ωστόσο ο συνολικός αριθμός (πέρα από τους άμεσα εμπλεκομένους στις επιχειρήσεις) ξεπερνάει τα 1.300 άτομα. Εάν σε αυτά υπολογιστεί η κινητοποίηση που έγινε για τη μεταφορά οχημάτων και λοιπών κρίσιμων μηχανημάτων, τότε ο αριθμός ουσιαστικά περιλαμβάνει το σύνολο των στρατοπέδων και βάσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε επίπεδο οχημάτων και μόνο, οι Ε.Δ. έχουν αναπτύξει όλες αυτές τις ημέρες δύο ασθενοφόρα, τρία mini bus, τέσσερα λεωφορεία, 14 ειδικά οχήματα Hummer, 53 οχήματα γενικής χρήσης, 14 μηχανήματα Μηχανικού, τέσσερα επικαθήμενα οχήματα, 12 αρματοφορείς, 25 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, 66 λέμβους, έξι οχήματα μεταφοράς ζευγμάτων γεφυρών και έξι λέμβους τύπου LCB, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τέσσερις φορητές γεννήτριες, γέφυρες Μπέλεϊ, πέντε ελικόπτερα έρευνας διάσωσης, δύο ελικόπτερα Σινούκ, δύο Χιούι, κ.ά. Επίσης, διατέθηκε όχημα τριάντα τόνων για μεταφορά νερού από τα Ιωάννινα στα Τρίκαλα και από εκεί στον Παλαμά, αλλά και 9,5 τόνοι πετρελαίου για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέρα από τα όσα έχουν έως τώρα διατεθεί, βρίσκονται σε ετοιμότητα και άλλα μηχανοκίνητα μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Στεφανοβίκειο δεν ήταν το μοναδικό στρατόπεδο που δοκιμάστηκε από τις βροχοπτώσεις, αλλά δεν κινδύνευσαν με ζημιές πολεμικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι Ε.Δ. είχαν απεγκλωβίσει 2.227 άτομα, ενώ εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης περιοχής έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία πολιτών. Αναλόγως, ένα από τα Zubr του Π.Ν. και ένα αρματαγωγό βρίσκονται στον Παγασητικό σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενηθούν εκεί κάποιοι από τους πλημμυροπαθείς.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο του μηχανισμού των Ε.Δ. στη Θεσσαλία, αλλά και ευρύτερα βρίσκονται προσανατολισμένες στην παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί. Γι’ αυτό τον λόγο και το ζήτημα εξεύρεσης των υπευθύνων για τη διαρροή φωτογραφιών από τη βάση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας δεν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Ηδη, πάντως, έχει επιληφθεί του θέματος στρατιωτικός εισαγγελέας, καθώς η θέση, ο οπλισμός και η διάταξη ελικοπτέρων σε μια κρίσιμης σημασίας βάση είναι μη δημοσιεύσιμα στοιχεία. Οι κινήσεις της στρατιωτικής δικαιοσύνης προφανώς θα μείνουν σε αυστηρά υπηρεσιακό επίπεδο και θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες. Παρά τις πρώτες, μάλλον γενικές, ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) σχετικά με φωτογραφίες «Απάτσι» και «Χιούι» πάνω σε πίστα που είχε πλημμυρίσει, εν συνεχεία έγινε σαφές ότι όλα τα ελικόπτερα είχαν μετακινηθεί άμεσα και χωρίς να προκληθούν ζημιές στο στεγνό τμήμα του αεροδρομίου. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια του «Daniel» η 1η ΤΑΞΑΣ δεν ήταν το μοναδικό στρατόπεδο που δοκιμάστηκε από τις έντονες βροχές. Ωστόσο, στην περίπτωση του Στεφανοβικείου διαδραμάτισε ρόλο η τοποθεσία, δηλαδή ότι το στρατόπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη λίμνη Κάρλα, η οποία υπερχείλισε πέρα από τα όρια που είχε τη δεκαετία του ’30, όταν αποστραγγίστηκε για πρώτη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT