Οι διαπραγματεύσεις με τους «Εξι» της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας θα αποδεικνύονταν ιδιαίτερα δύσκολες. Η έμφαση που έδινε η Κοινότητα στο ζήτημα των αγροτικών προϊόντων ήταν μεν καίριας σημασίας για τη χώρα, της οποίας η οικονομία σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν στη γεωργία, ταυτοχρόνως όμως αποτελούσε και τον βασικό λόγο για τον οποίο καθυστερούσε η επίτευξη συμφωνίας, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενα συμφέροντα.
Τελικώς, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη Μαρτίου του 1961. Στις 30 Μαρτίου, πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφερόταν ότι επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ υπό τη μορφή τελωνειακής ένωσης.
Η συμφωνία προέβλεπε ακόμη ότι η Ελλάδα, αν και εφόσον είχε επιτύχει ικανοποιητική πρόοδο, είχε τη δυνατότητα στο μέλλον να ενταχθεί στην Κοινότητα ως πλήρες μέλος.
∆εδομένης της συγκεκριμένης πρόβλεψης αλλά και της ιδιαιτερότητας της ελληνικής οικονομίας, τη συμφωνία συνόδευαν και ορισμένα πρωτόκολλα τα οποία στόχευαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν.
Παράλληλα, υπήρχε ειδική πρόβλεψη για χρηματοδοτική βοήθεια με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» της 1ης Απριλίου 1961, «τα υπογραφέντα κείμενα απαρτίζονται από την βασικήν συμφωνίαν, τέσσαρας πίνακας, δεκαεννέα πρωτόκολλα και δύο δηλώσεις».
Στο ίδιο πρωτοσέλιδο αναφέρεται ακόμη: «Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Κ. Καραμανλής εδέχθη παρουσία και του υπουργού Συντονισμού κ. Α. Πρωτοπαπαδάκη τον αρχηγόν και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία διεξήγαγε τας διαπραγματεύσεις διά την σύνδεσιν της Ελλάδος μετά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος. Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας επέδωκεν εις τον Πρωθυπουργόν το μονογραφηθέν χθες κείμενον της συμφωνίας. Ο κ. Πρωθυπουργός ηυχαρίστησε τον κ. Ι. Πεσμαζόγλου και τα μέλη της αντιπροσωπείας διά την πολύτιμον συνδρομήν των κατά τας διαπραγματεύσεις διά την σύνδεσιν και συνεχάρη αυτούς διά το επιτευχθέν αποτέλεσμα».
Η συγκεκριμένη συμφωνία για την ελληνική πλευρά όχι μόνο ήταν αλλά έπρεπε να αποτελέσει ορόσημο, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και η «Καθημερινή» της 2ας Απριλίου.