Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ελλάδα-ΕΟΚ, συμφωνία οικονομική μα κυρίως πολιτική

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ελλάδα-ΕΟΚ, συμφωνία οικονομική μα κυρίως πολιτική

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιπέτειες των σχέσεων της Ελλάδας με την ΕΟΚ δεν έμελλε να τελειώσουν εύκολα και γρήγορα.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί –προέβλεπε μεταβατική περίοδο συνολικής διάρκειας είκοσι δύο ετών με:

α) Κατάργηση στην Ελλάδα των εισαγωγικών δασμών και των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της ελεύθερης κυκλοφορίας βιομηχανικών προϊόντων των κρατών-μελών και αντίστοιχη κατάργηση εις βάρος των ελληνικών προϊόντων,

β) σταδιακή υιοθέτηση του κοινού εξωτερικού δασμολογίου της ΕΟΚ σχετικά με εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά από τρίτες χώρες,

γ) καθορισμό της διαδικασίας εναρμόνισης της ελληνικής αγροτικής πολιτικής με την κοινή αγροτική πολιτική,

δ) χορηγία οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα υπό μορφήν δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων– και είχε μονογραφηθεί στα τέλη Μαρτίου δεν θα έβρισκε σύμφωνους τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Στις 19 Μαΐου 1961 το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στις Βρυξέλλες δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία, εκκινώντας και πάλι νέες διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία.

Τελικά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν οριστικά στις 12 Ιουνίου, όταν εγκρίθηκε η τελική μορφή της συμφωνίας.

Στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφτηκε επίσημα στην Αθήνα –και όχι στις Βρυξέλλες όπως συνηθιζόταν– η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ. Από ελληνικής πλευράς την υπέγραψαν οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης και Ευάγγελος Αβέρωφ.

Εκτός από τους εκπροσώπους των «έξι», παρόντες στην τελετή ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν Βάλτερ Χόλσταϊν και ο Ζαν Ρέι, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί τη συμφωνία εκ μέρους της ΕΟΚ.

Οπως επισήμανε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μετά την υπογραφή, παρά την οικονομική φύση της συμφωνίας η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν πρωτίστως πράξη πολιτική.

Παρ’ όλα αυτά, στο εσωτερικό υπήρχαν ακόμη ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από το ζήτημα.

Στις 13 Ιουλίου η «Καθημερινή» δημοσίευσε το κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης στο σύνολό του, ενώ υπήρξε προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για το τι σήμαινε αυτή η επιλογή, όπως μαρτυράει το άρθρο του Ευάγγελου Ανδρουλιδάκη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τι είναι η Σύνδεσις με την ΕΟΚ», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, με την υπογραφή της συνθήκης σύνδεσης, το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας είχε επιτευχθεί.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ελλάδα-ΕΟΚ, συμφωνία οικονομική μα κυρίως πολιτική-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT