Κακοκαιρία «Daniel»: Η άνυδρη καθημερινότητα στον Βόλο

Κακοκαιρία «Daniel»: Η άνυδρη καθημερινότητα στον Βόλο

Κάτοικοι μιλούν για τη δύσκολη καθημερινότητά τους λόγω της ακαταλληλότητας του νερού εδώ και 11 ημέρες

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ δεν άντεξα, έκανα μπάνιο με αυτό το νερό. Το εμφιαλωμένο δεν μας φτάνει για όλα όσα χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα», περιγράφει στην «Κ» η Κατερίνα Ευαγγελινού, κάτοικος της συνοικίας «Οξυγόνο», μιας από αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα στον Βόλο των 150.000 κατοίκων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «DANIEL».

Η παροχή του νερού διεκόπη στον Βόλο από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας. Μετά από δύο ημέρες, άρχισε σταδιακά η παροχή σε συνοικίες της πόλης. Το συγκεκριμένο νερό προέρχεται από γεωτρήσεις πέριξ της πόλης.

Ακολούθησαν οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και αυτές του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου ως προς την καταλληλότητά του. Η μεν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνιζε πως το νερό δεν ήταν πόσιμο, ούτε κατάλληλο για την προσωπική υγιεινή -εκτός και αν είχε προηγηθεί βρασμός-, ο δε δήμαρχος το έκρινε μεν ακατάλληλο για πόση προσθέτοντας όμως πως ήταν κατάλληλο για όλες τις άλλες χρήσεις. «Εγώ κάνω κανονικά μπάνιο, πλένω τα πιάτα, τα ρούχα μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα», είχε πει χαρακτηριστικά.  

«Ο γιος μου είναι δύο χρονών και τον κάνω μπάνιο με εμφιαλωμένο. Μόνο γι’ αυτό, χρειάζομαι έξι μπουκάλια νερό την ημέρα».

Οι περισσότεροι πολίτες του Βόλου, ακολούθησαν, σύμφωνα με την κ. Ευαγγελινού, την οδηγία του υπουργείου Υγείας. Η καθημερινότητά τους 11 ημέρες χωρίς νερό έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Η ίδια περιγράφει πόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση, αν μια οικογένεια έχει και μικρό παιδί. «Ο γιος μου είναι δύο χρονών και τον κάνω μπάνιο με εμφιαλωμένο. Μόνο γι’ αυτό, χρειάζομαι έξι μπουκάλια νερό την ημέρα. Στη συνέχεια, θέλω άλλα έξι, κάθε δύο ημέρες για να πλύνω τα ρούχα του. Τα δικά μας άπλυτα ρούχα σχηματίζουν πια στοίβες. Οσο για το φαγητό και την προσωπική υγιεινή, χρειάζομαι τουλάχιστον άλλα τέσσερα μπουκάλια. Μπορώ να πλύνω τα λαχανικά με το νερό της βρύσης; Είναι ρίσκο».

Η κ. Ευαγγελινού σημειώνει πως πολλοί κάτοικοι του Βόλου είναι εξοργισμένοι με το γεγονός πως πρέπει να πληρώνουν το εμφιαλωμένο νερό από την τσέπη τους, επιβαρύνοντας κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μετά την επιβολή του πλαφόν, η εξάδα των εμφιαλωμένων νερών (1,5lt), έπειτα από απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, επιτρέπεται να πωλείται στην πόλη, στην ανώτατη τιμή των 2,50 ευρώ. Σε αυτή την τιμή την πουλάνε πολλά από τα σούπερ μάρκετ της πόλης. Σύμφωνα με την κ. Ευαγγελινού όμως, πριν από την κακοκαιρία, οι συσκευασίες κόστιζαν από 1.50 έως 2 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία.

Η οικογένεια της κ. Ευαγγελινού, έχει ξοδέψει τουλάχιστον 150 ευρώ ως τώρα για την αγορά εμφιαλωμένων νερών, αφού τις πρώτες ημέρες –μετά από επίσκεψη σε πολλά σούπερ μάρκετ της πόλης- τα προμηθεύονταν προς 3 και 4 ευρώ την εξάδα. Η ίδια λέει πως ήταν τυχερή που τα βρήκε σε αυτές τις τιμές και όχι στα 6 ευρώ, τιμή στην οποία αγόραζαν ορισμένοι την εξάδα εκείνες τις ημέρες.

Στη δουλειά μου, για να μην χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένα νερά για τα χέρια μας και για τις επιφάνειες, έχουμε επαναφέρει τα απολυμαντικά.

Πολλοί πολίτες του Βόλου, όπως και η ίδια, αισθάνονται ενοχές, όταν πλένουν με το νερό της βρύσης τις βεράντες των σπιτιών τους. Οπως σημειώνει η κ. Ευαγγελινού: «Το να πλύνουμε το αυτοκίνητο το θεωρούμε ντροπή. Το έχουμε αφήσει ως έχει, μέσα στο χώμα. Μπορώ όμως να μην βρέξω το μπαλκόνι στο οποίο βγαίνει το παιδί μου να παίξει; Ολη η λάσπη της κακοκαιρίας μετατράπηκε σε μια χωμάτινη “πούδρα”, την οποία εισπνέουμε σε κάθε σημείο της πόλης. Στις γειτονιές που η λάσπη έφτασε το ένα μέτρο, οι άνθρωποι καταβρέχουν λίγο-λίγο κάθε μέρα τον δρόμο για να βελτιωθεί η κατάσταση. Στη δουλειά μου, για να μην χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένα νερά για τα χέρια μας και για τις επιφάνειες, έχουμε επαναφέρει τα απολυμαντικά. Η εικόνα είναι ίδια με αυτή της πανδημίας».

Κακοκαιρία «Daniel»: Η άνυδρη καθημερινότητα στον Βόλο-1
Φωτ. REUTERS/ Louisa Gouliamaki

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόλου, ανέφερε πως η πόλη θα μπορεί να καταναλώσει πηγαίο νερό σε περίπου 20 ημέρες από τώρα και αφού η πόλη θα έχει κλείσει πια έναν μήνα χωρίς πόσιμο νερό. Σημείωσε δε πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο διευκρινίζοντας ότι η ενημέρωση για το θέμα αυτό θα γίνεται πλέον από το υπουργείο Υγείας.

«Σιδερώνουμε τα ρούχα πολύ σχολαστικά για να είμαστε σίγουροι»

Μια παρόμοια κατάσταση περιγράφει και η Εύα Κολιαμήτρα, μητέρα δύο μικρών παιδιών και κάτοικος της συνοικίας «Νέο Δέλτα», από τις εξίσου ιδιαίτερα πληγείσες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «DANIEL».

Κάνω μπάνιο με το νερό της βρύσης, όμως στο τέλος ξεπλένομαι με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Με τον ίδιο τρόπο πλένω και τα πιάτα, ενώ όταν βάζω πλυντήριο χρησιμοποιώ απορρυπαντικά με υψηλή αντιμικροβιακή δράση.

«Ολοι φοβούνται να κάνουν μπάνιο με το νερό της βρύσης. Κάποιοι παίρνουν την απόφαση, κάποιοι άλλοι όχι», λέει η ίδια για τον τρόπο που διαχειρίζονται το νερό στο σπίτι τους. Η ίδια σημειώνει, πως είναι μεταξύ αυτών που κάνουν μπάνιο με το νερό της βρύσης, όμως στο τέλος ξεπλένονται με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Με τον ίδιο τρόπο πλένει και τα πιάτα, ενώ όταν βάζει πλυντήριο χρησιμοποιεί απορρυπαντικά με υψηλή αντιμικροβιακή δράση. Οταν στεγνώσουν τα ρούχα, τα σιδερώνει πολύ σχολαστικά, όπως λέει, για να νιώσει σίγουρη.

«Πέντε ευρώ την ημέρα τα ξοδεύουμε σε κάθε περίπτωση για την αγορά εμφιαλωμένων νερών», αναφέρει. Σημειώνεται πάντως πως ο δήμος του Βόλου μοιράζει αυτή τη στιγμή μια ποσότητα εμφιαλωμένων νερών, δωρεάν, σε περιοχές όπως οι Αλυκές, η Νέα Ιωνία κ.α, στις οποίες έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες.

Σε δύσκολη θέση κι οι επιχειρηματίες της εστίασης

Δυσκολίες λόγω νερού αντιμετωπίζουν όμως και οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας λέει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει τους καταστηματάρχες στο να ξοδεύουν 200 με 250 ευρώ την ημέρα, για να αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά.

Ούτε να σφουγγαρίσουμε δεν μας επιτρέπεται με αυτό το νερό. Τα πλυντήρια για τα σκεύη, και αυτά, με εμφιαλωμένο νερό τα λειτουργούμε.

Οπως σημειώνει: «Το υπουργείο Υγείας έστειλε ΚΥΑ, η οποία μας κοινοποιήθηκε μέσω της υγειονομικής υπηρεσίας τη Περιφέρειας, αναφέροντας πως απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε το νερό του δικτύου για οποιοδήποτε σκοπό- από την παρασκευή των προϊόντων που σερβίρουμε, μέχρι το πλύσιμο πιάτων, ποτηριών κ.τ.λ. Ούτε να σφουγγαρίσουμε δεν μας επιτρέπεται με αυτό το νερό. Τα πλυντήρια για τα σκεύη, και αυτά, με εμφιαλωμένο νερό τα λειτουργούμε. Η μισή εστίαση λειτουργεί και η άλλη μισή υπολειτουργεί».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι του Βόλου, σε κάποια καταστήματα εστίασης, πίνουν ροφήματα, ποτά και καφέδες σε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης ενώ σε πιάτα μιας χρήσης σερβίρεται και το φαγητό.

Ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα στο Πήλιο

«Σε πολλά χωριά του νότιου Πηλίου, δεν υπάρχει καν νερό από γεώτρηση», λέει με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Νότιου Πηλίου, Δημήτρης Παρρησιάδης, κάνοντας λόγο για μια ακόμα πιο προβληματική κατάσταση από αυτήν του Βόλου. «Αλλά και σε όσα χωριά παίρνουν νερό από γεώτρηση, υπάρχει για λίγη ώρα παροχή και μετά από λίγο σταματάει. Η έχουν τα μισά σπίτια ενός οικισμού», λέει στην «Κ», περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί.

Κατά τον ίδιο, το μπάνιο είναι το λιγότερο που απασχολεί αυτή την ώρα τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, μπροστά στα πολλά άλλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ο Δήμος Νότιου Πηλίου μοιράζει στους κατοίκους δωρεάν εμφιαλωμένα νερά, αν και οι κάτοικοι αγοράζουν επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παρρησιάδη, για να συμπληρώσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή