Λιβύη: Η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων τραυματιών

Λιβύη: Η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων τραυματιών

Δύο έως τέσσερα άτομα χαρακτηρίζονται ως πολυτραυματίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός του φρικτού δυστυχήματος στη Λιβύη, στο οποίο ενεπλάκη 19μελής ελληνική ανθρωπιστική αποστολή, βυθίζοντας στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οπως έγινε γνωστό, δύο υγειονομικοί, ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι τραυματίες έχουν επαναπατριστεί στη χώρα με τη συνδρομή ιατρικού προσωπικού που μετέβη στη Βεγγάζη, με το C-130 να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

Δέκα από τα μέλη της αποστολής νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα άτομο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ορισμένοι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σε όποιες περιπτώσεις κρίθηκε αυτό απαραίτητο και πλέον παρακολουθούνται από γιατρούς.

Ανάμεσα στους 13 τραυματίες που επαναπατρίστηκαν, δύο έως τέσσερα άτομα χαρακτηρίζονται ως πολυτραυματίες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περιπτώσεις με σοβαρά κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Ειδικότερα, για τρεις από τους δέκα τραυματίες που νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η κατάσταση φέρεται να είναι σοβαρότερη. Ο ένας έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό στη μέση του, ενώ οι άλλοι δύο έχουν καεί στο πρόσωπο και στο σώμα.

Διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος

Την ίδια ώρα, όσα από τα στελέχη είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Σημειώνεται πως η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει υπόθεση λίγων ημερών για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Λιβύη: Η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων τραυματιών-1
ΓΕΕΘΑ

«Απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οδύνη για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως πρόκειται για «ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφερε πως «η απώλεια της ζωής τους κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για τον αδόκητο θάνατο των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή