Δυστύχημα στη Λιβυή: Προκαταρκτική για την τραγωδία

Δυστύχημα στη Λιβυή: Προκαταρκτική για την τραγωδία

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος στη Λιβύη ζητεί η Εισαγγελία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που διάφορα σενάρια και πληροφορίες συνέχιζαν και χθες να διακινούνται στο διαδίκτυο σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, όπως ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη χώρα, κάτι που διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, εντολή για τη διενέργεια έρευνας έδωσε στην Αστυνομία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στην παραγγελία της προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητάει να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροήν και σωματικές βλάβες κατά συρροήν από πρόθεση ή και αμέλεια.

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού έδωσε συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ ερωτηθείς αν απολαύει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή μειωμένης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος.

Καύσιμο σε μπιτόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώσιν της «Κ», ο Ελληνας πρόξενος στη Βεγγάζη επισκέφθηκε χθες οικείους των έξι ατόμων που βρίσκονταν στο όχημα με το οποίο συγκρούστηκε το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής και σκοτώθηκαν, επιβεβαιώνοντας πως τα ονόματά τους ήταν αυτά που ήδη γνώριζε ανεπίσημα η ελληνική κυβέρνηση.

Αντικείμενο της έρευνας είναι το εάν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροήν και σωματικές βλάβες κατά συρροήν από πρόθεση ή και αμέλεια.

Μάλιστα, στο εσωτερικό του οχήματος, τζιπ, το οποίο ήταν μάρκας Toyota και όχι Land Rover, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, εντοπίστηκαν κονσέρβες, ένα εύρημα συμβατό με ανθρωπιστική αποστολή, όπως και καύσιμο σε μπιτόνια για μεγαλύτερη αυτονομία. Από την ελληνική πλευρά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, χωρίς αντίκρισμα μέχρι τώρα, προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές της Λιβύης σχετικά με το τροχαίο. Την ίδια ώρα δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι σε κοντινή απόσταση από το σημείο του δυστυχήματος σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό ή ότι η τουρκική αποστολή έγινε στόχος επίθεσης.

Σημειώνεται ότι στο τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Μεταξύ αυτών, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, στο τροχαίο σκοτώθηκαν: Η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις υποβλήθηκαν χθες τρεις πολυτραυματίες από το τροχαίο. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον αρχαιότερο της αποστολής, έναν συνταγματάρχη με κάταγμα στη μέση, έναν αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων με εγκαύματα στο 30% του σώματός του και έναν αξιωματικό του Υγειονομικού ο οποίος έχει εγκαύματα στον οισοφάγο από εισπνοή καυστικών ουσιών, η περίπτωση του οποίου είναι η πιο σοβαρή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Εντός της ημέρας πρόκειται να δοθούν και πέντε εξιτήρια, δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και τριών ακόμη από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή