Μεταναστευτικό: Αφίξεις 7.197 ατόμων εντός τριών εβδομάδων

Μεταναστευτικό: Αφίξεις 7.197 ατόμων εντός τριών εβδομάδων

8.873 οι αφίξεις το 8μηνο του 2022. 18.244 οι αφίξεις το 8μηνο του 2023. 235% πάνω οι ροές τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με το 2022

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών έχει σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά να έχουν φτάσει σχεδόν στο όριό τους. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο βρίσκονται πλέον 12.402 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες δομές στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής είναι 15.190. Οι μεταναστευτικές ροές τον Αύγουστο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 235% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 και από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, έφτασαν 7.197 άτομα.

Σχέδιο αντιμετώπισης

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, που τείνει να εξελιχθεί σε νέα μεταναστευτική κρίση, καθώς σε όλη τη χώρα παραμένουν 28.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές.

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας ατόμων στις δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, αλλά παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Εδώ και λίγες ημέρες άνοιξαν και πάλι οι δομές διαμονής σε Θερμοπύλες και Βόλο, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια είχαν παραμείνει ανενεργές, ώστε να μεταφέρονται άμεσα όσοι ολοκληρώνουν τις διαδικασίες καταγραφής στα νησιά. Πάντως, λόγω του μεγάλου αριθμού των αφίξεων οι υπηρεσίες δεν καταφέρνουν αυθημερόν να καταγράψουν όσους φτάνουν στα κέντρα υποδοχής, κυρίως στα νησιά.

«Μεγάλη αύξηση»

Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έφθασαν περίπου 600 άτομα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Οι ροές προς το παρόν είναι διαχειρίσιμες, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και γίνονται μετακινήσεις στην ενδοχώρα όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες», τονίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Ιατρίδης, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν οι επαφές με την Τουρκία, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα, να φέρουν αποτέλεσμα όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι απόλυτα υπεύθυνη για την αύξηση των ροών, ωστόσο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν κάνει κάτι για να τις σταματήσει».

Πάντως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αφίξεις προηγουμένων ετών.

Τα σκάφη

Είναι φανερό ότι πολλά σκάφη έχουν τελικό προορισμό την Ιταλία, η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο καταλήγουν σε ελληνικές ακτές εφόσον τα σκάφη στα οποία επιβαίνουν εντοπίζονται να πλέουν ακυβέρνητα. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα διακινητών θαλαμηγοί, ώστε λόγω τουριστικής περιόδου να μην ελέγχονται από το λιμενικό τα σκάφη που θεωρούνται τουριστικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περιστατικού που σημειώθηκε προχθές το βράδυ (Τετάρτη), όταν θαλαμηγός εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Frontex να πλέει ακυβέρνητη 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου. Οπως διαπιστώθηκε, επέβαιναν 96 άτομα.

Οι αριθμοί

8.873 οι αφίξεις το 8μηνο του 2022.

18.244 οι αφίξεις το 8μηνο του 2023.

235% πάνω οι ροές τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή