Το Ινσταγκραμ στόρι του 34χρονου Φίλιππου Μανδαλιού ήταν ακόμη ενεργό τη Δευτέρα το πρωί, όταν η οικογένειά του ενημερώθηκε πως ο ίδιος και η αδερφή του Αγγέλα σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη που την προηγούμενη Κυριακή κόστισε τις ζωές πέντε Ελλήνων. Ηταν ένα στόρι από την Αίγυπτο, όπου ο Φίλιππος Μανδαλιός βρισκόταν μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, από ένα πάρτι στο οποίο είχε πάει με φίλους του για να δει τον αγαπημένο του καλλιτέχνη, Above & Beyond, σε ένα λάιβ στις Πυραμίδες.
«Ηθελε να μείνει εδώ τρεις εβδομάδες», λέει στην «Κ» ο Ομάρ Μπαλμπά, ένας φίλος του Φίλιππου από το πανεπιστήμιο, τον οποίο ο ίδιος είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα του στην Αίγυπτο την προηγούμενη εβδομάδα. «Αλλά έμαθε πως η Ελλάδα θα στείλει μια αποστολή στη Λιβύη για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς και ήθελε να πάει, οπότε ταξίδεψε πίσω στην Αθήνα για να πετάξει από εκεί στη Λιβύη», συμπληρώνει.
Η ιδέα να συνοδεύσουν την αποστολή ήταν της αδερφής του, της 33χρονης Αγγέλας-Μόιρας Μανδαλιού. «Εκείνη τον παρακίνησε, από την πρώτη στιγμή που είδε την καταστροφή στη Λιβύη ήθελε να κατέβει κάτω, να πάει να βοηθήσει τη δεύτερη πατρίδα της, ήταν παιδιά που έμπαιναν στο πεδίο για να βοηθήσουν», σημειώνει στην «Κ» πηγή πολύ κοντά στην οικογένεια Μανδαλιού που δεν ήθελε να ονομαστεί. Η Λιβύη ήταν η δεύτερη πατρίδα τους γιατί η Αγγέλα και ο Φίλιππος μεγάλωσαν στη Βεγγάζη, όπου ο πατέρας τους, Κανάκης Μανδαλιός, είναι ακόμη πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.
Ηρθαν στην Ελλάδα για να τελειώσουν το σχολείο και στη συνέχεια πήγαν για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο – ο Φίλιππος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η Αγγέλα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο King’s College του Λονδίνου. Επειτα από επαγγελματική πορεία σε διάφορες χώρες, όπως το Κατάρ και η Πορτογαλία, ο Φίλιππος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στην κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Τομπρούκ και στο πολεοδομικό σχέδιο της Βεγγάζης. Και οι δύο απασχολούνταν στις επιχειρήσεις του πατέρα τους και πηγαινοερχόταν συχνά μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, όπου ήταν η βάση ιδιαίτερα της Αγγέλας, η οποία, πέρα από ελληνικά και αγγλικά, μιλούσε γερμανικά –η μητέρα τους είναι από την Αυστρία– και αραβικά «σαν ντόπια από τη Βεγγάζη», όπως λέει στην «Κ» κάτοικος της πόλης.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Αγγέλα παντρεύτηκε στην Αθήνα. «Ηρθαν πάρα πολλά μέλη της λιβυκής κοινότητας στην Ελλάδα για να είναι παρόντα το Σαββατοκύριακο του γάμου της», δηλώνει η ίδια πηγή. Εκεί την είδε για τελευταία φορά και η Αγια Μπουρβέιλα.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν για πρώτη φορά όταν η Αγγέλα ήταν συμμαθήτρια της αδερφής της στο ACS στην Αθήνα. «Ηταν σαν τον καθρέφτη μου, γιατί ήταν Ελληνίδα που μεγάλωσε στη Λιβύη κι εγώ Λίβυα που μεγάλωσα στην Ελλάδα», λέει στην «Κ». Μιλώντας για την Αγγέλα και τον Φίλιππο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί τον ενεστώτα. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν το έχω αποδεχθεί ακόμη και δεν ξέρω αν μπορώ να το αποδεχθώ», τονίζει. Η φωνή της σπάει. «Ηταν τόσο καλή, τόσο ώριμη, τόσο δυνατή και ταυτόχρονα ευαίσθητη, πέθανε γιατί αγαπούσε την ανθρωπότητα, αγαπούσε το να βοηθάει και αγαπούσε τη Λιβύη – χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, μια πολύ αγαπημένη φίλη και ένα πρότυπο», δηλώνει για την Αγγέλα. Είναι μια αίσθηση που μοιάζει να έχουν πολλοί άνθρωποι που γνώρισαν τα δύο αδέλφια στη Λιβύη.
Ο Παρόν Σαενγκρατανατσάι γράφει πως ο Φίλιππος ήταν βασικό μέλος της παρέας τους στο σχολείο, πως ήταν άσος στο ποδόσφαιρο. «Η Αγγέλα ήταν μια δύναμη της φύσης, δυνατή, ανεξάρτητη, επαναστατική», συμπληρώνει. «Οταν σε σκέφτομαι, σε βλέπω να ιππεύεις ένα μαύρο άλογο», σημειώνει η Κατ Φοντί, ακόμη μια συμμαθήτρια από τη Λιβύη, τονίζοντας την αγάπη που είχε η Αγγέλα Μανδαλιού για όλα τα ζώα, αλλά κυρίως για τα άλογα.
Φίλοι τους περιγράφουν και τους δύο ως ανθρώπους σοβαρούς αλλά και με χιούμορ, ενεργούς και δραστήριους, όμορφους και πάνω από όλα ανιδιοτελείς. Την Αγγέλα την περιγράφουν ως ατρόμητη, τον Φίλιππο ως πιστό φίλο και αδελφό – «ήταν ο μεγάλος αδερφός που την προστάτευε», λέει στην «Κ» η οικογενειακή πηγή, «δεν θα την άφηνε ποτέ να πάει στην αποστολή μόνη της».
Η ίδια πηγή σημειώνει πως πρώτα έμαθαν για τον άδικο χαμό της Αγγέλας – «μάθαμε πως και οι τρεις γυναίκες ήταν νεκρές, μέχρι τα ξημερώματα έλεγαν πως ο Φίλιππος ήταν τραυματισμένος, αλλά το πρωί της Δευτέρας επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα», συμπληρώνει.
Γυναίκες του καθήκοντος
Οι άλλες δύο γυναίκες της αποστολής που έχασαν τις ζωές τους στο δυστύχημα ήταν η αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γλυκερία Μεμεκίδου, νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, επισμηναγός και νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία, πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμη γεννηθώ», έγραφε το 2020 σε ανάρτηση της προσωπικής της σελίδας στο Facebook η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, καθώς ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης, έχασε τη ζωή του στα 26 του χρόνια καθώς υπηρετούσε ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κατόπιν πρότασης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, στη Γλυκερία Μεμεκίδου απονεμήθηκε ο βαθμός της υποναυάρχου και στην Ευαγγελία Ανδρεαδάκη ο βαθμός της υποπτεράρχου. Στο πέμπτο θύμα του φονικού δυστυχήματος από την Ελλάδα, στον 27χρονο αρχιλοχία Γιώργο Βούλγαρη, απονεμήθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη.
Οσον αφορά στα αδέρφια Μανδαλιού, η πηγή κοντά στην οικογένεια λέει στην «Κ» πως από την πρώτη στιγμή που έμαθαν για την αποστολή από τον πατέρα τους, ήθελαν να πάνε. Οταν έγινε το δυστύχημα, ο Κανάκης Μανδαλιός βρισκόταν ακόμη στην Ελλάδα, όπου είχε παραμείνει μετά τον τόσο πρόσφατο γάμο της κόρης του. «Είναι», καταλήγει, «μια αρχαία τραγωδία».