Ο sir Taki και η καταγγελία για τη νύχτα στο Γκστάαντ

Ο sir Taki και η καταγγελία για τη νύχτα στο Γκστάαντ

Αρχίζει στην Ελβετία η δίκη του Ελληνα δημοσιογράφου για την υπόθεση απόπειρας βιασμού

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2019, μια γυναίκα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, πήρε την απόφαση να καταγγείλει την απόπειρα βιασμού εις βάρος της. Αφορμή, είπε στις Αρχές, στάθηκαν τρία κείμενα του Ελληνα δημοσιογράφου Τάκη Θεοδωρακόπουλου (γνωστού στη χώρα μας και ως sir Taki) για τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις. Η καταγγελία της συγκεκριμένης γυναίκας έγινε αρχικά στην Αγγλία, από όπου κατάγεται, στη συνέχεια στην Ελβετία, όπου σύμφωνα με την ίδια έλαβε χώρα η απόπειρα, και στις 5 Οκτωβρίου η υπόθεση θα εκδικαστεί στα ελβετικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέρη της οποίας έχουν περιέλθει σε γνώση της «Κ», κατηγορούμενος είναι ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος.

Ο Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε το 1936 στην Ελλάδα. Σήμερα, 87 ετών, ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελβετίας ενώ περνάει τα καλοκαίρια του στη Ελλάδα. Στο δικό του διαδικτυακό περιοδικό αλλά και στο γνωστό συντηρητικό περιοδικό Spectator, στο οποίο αρθρογραφεί από το 1977, γράφει κυρίως για την κοσμοπολίτικη ζωή του. Συχνά και για την Ελλάδα. Ανοικτά υπέρμαχος των συνταγματαρχών, συχνά της βασιλείας και πριν από μερικά χρόνια υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Τoν Ιούλιο του 2018, o Ουάινσταϊν και ο Θεοδωρακόπουλος, για χρόνια καλοί φίλοι, είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και λίγες ημέρες αργότερα ο δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα κείμενο του στο Spectator. Σύμφωνα με τον τίτλο, ο Ουάινσταϊν είχε παραδεχθεί πως είχε προσφέρει δουλειά σε ηθοποιούς με αντάλλαγμα σεξ. «Τάκη, εσύ γεννήθηκες πλούσιος και προνομιούχος, ήσουν κούκλος. Είχες όλα τα κορίτσια, ενώ εγώ ήμουν ένας φτωχός και άσχημος Εβραίος. (…) Κανένα κορίτσι δεν με κοιτούσε μέχρι που πέτυχα στο Χόλιγουντ», συνέχιζε στο κείμενο (το οποίο ο Θεοδωρακόπουλος αναγκάστηκε να αποσύρει αφού ο Ουάινσταϊν τον κατηγόρησε πως παρερμήνευσε τα λόγια του). Ακολούθησαν και άλλα άρθρα, στα οποία υποστήριζε τον φίλο του, που τώρα θα σταυρωθεί «γιατί (οι καταγγέλλουσες) έχουν δύναμη, θέλουν αίμα».

Διαβάζοντας τα άρθρα αυτά, η γυναίκα εξήγησε στις Αρχές πως ένιωσε απίστευτο θυμό. «Είναι υποκρισία του, να υπερασπίζεται δημοσίως τέτοιες συμπεριφορές όταν κι εκείνος έχει κάνει στο παρελθόν το ίδιο», τους είπε και κατήγγειλε πως η απόπειρα βιασμού συνέβη ένα βράδυ, στις αρχές του 2009. Ηταν καλεσμένη του στο «παλατάκι», όπως αποκαλεί το σαλέ του στο Γκστάαντ. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, εκείνη καληνύχτισε την παρέα και αποσύρθηκε στην κρεβατοκάμαρα που θα τη φιλοξενούσε.

«Οι κατηγορίες είναι ψεύτικες, κατασκευασμένες. Δεν έχω ποτέ στη ζωή μου κατηγορηθεί για κάτι παρόμοιο. Αλλά τώρα, με το #ΜeΤoo, ξαφνικά είμαστε όλοι ένοχοι».

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, είχε ήδη ξαπλώσει όταν άκουσε κάποιον να μπαίνει στο δωμάτιο. Εκλεισε την πόρτα πίσω του και κάθισε στο κρεβάτι της, αρχικά χωρίς να πει κουβέντα. Εκείνη ανασηκώθηκε, κάθισε στο κρεβάτι και όταν προσπάθησε να τη φιλήσει, του ζήτησε να σταματήσει. Εκείνος όμως συνέχισε και όσο έβλεπε πως αντιστεκόταν, την πίεσε, βάζοντας με τα χέρια και στη συνέχεια με το σώμα του, ολοένα και περισσότερη δύναμη, ρίχνοντάς την ξανά στο κρεβάτι. Στην ανάκριση, η γυναίκα περιέγραψε τον τρόμο και την έντονη σωματική προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλει για να τον απωθήσει. Εκείνος ήταν τότε 73 ετών και εκείνη δεν είχε ούτε τα μισά του χρόνια.

Δήλωσε στις Αρχές πως είχε μιλήσει για το συμβάν μόνο στον τότε σύντροφό της. Την είχε παροτρύνει να το καταγγείλει, αλλά εκείνη δεν ήταν έτοιμη. Πολύ πριν ξεκινήσει το κίνημα του #ΜeΤoo, σίγουρα φοβόταν. Συνέχισε να εκδίδει βιβλία –είναι ιστορικός και συγγραφέας στο επάγγελμα– και ένα από αυτά είχε τεράστια επιτυχία. Εκδόθηκε σε δεκάδες χώρες και η γυναίκα κατάφερε να πουλήσει στο Χόλιγουντ τα δικαιώματα. Oταν αποφάσισε να προχωρήσει με την καταγγελία, ήταν και εκείνη πλέον γνωστή, στο απόγειο της καριέρας της.

Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους της ελβετικής εφημερίδας Τages-Αnzeiger, που ερευνούν εδώ και τρεις εβδομάδες την υπόθεση, παρότι οι ελβετικές αρχές είχαν την καταγγελία από το καλοκαίρι του 2019, ο αρμόδιος εισαγγελέας άνοιξε τον φάκελο τον Ιανουάριο του 2021. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, αστυνομικοί σταμάτησαν τον Θεοδωρακόπουλο στο αεροδρόμιο της Γενεύης ζητώντας του να καταθέσει. Τον Φεβρουάριο του 2022, επέστρεψε στην Ελβετία γι’ αυτό τον λόγο. «Δεν την έχω αγγίξει ποτέ. Την ξέρω ελάχιστα», θα πει. Οι εισαγγελείς του έδειξαν, όμως, ένα άρθρο του, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίμαχη νύχτα. Αναφερόταν με το μικρό της όνομα (το ίδιο με της καταγγέλλουσας) σε μια γυναίκα που είχε μόλις γνωρίσει στο Γκστάαντ. «Είχα μάτια μόνο για εκείνη. Αγάπη είναι αδύναμη λέξη για να περιγράψω αυτό που αισθάνθηκα όταν την είδα». Εν τω μεταξύ, η γυναίκα βρήκε στο αρχείο της ένα γράμμα που της είχε αφήσει ο Θεοδωρακόπουλος και το προσκόμισε στις Αρχές. Χειρόγραφο –με τα δικά του γράμματα– σε επιστολόχαρτο με στάμπα το λογότυπο «σαλέ παλατάκι». Της έγραφε, μεταξύ άλλων, πως λυπάται πολύ που το προηγούμενο βράδυ τον απέρριψε και ένα ρητό στα γαλλικά, «Qui s’excuse s’accuse», που σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, πως η συγγνώμη είναι απόδειξη ενοχής.

Είσαι παντρεμένη;

Η «Κ» επικοινώνησε με τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, που δεν θέλησαν να μιλήσουν για την υπόθεση. Ομως οι δημοσιογράφοι της ελβετικής εφημερίδας είπαν στην «Κ» πως εντόπισαν πριν από λίγες ημέρες τον Τάκη Θεοδωρακόπουλο στο «παλατάκι» του στο Γκστάαντ. «Οι κατηγορίες είναι ψεύτικες, κατασκευασμένες. Δεν έχω ποτέ στη ζωή μου κατηγορηθεί για κάτι παρόμοιο. Αλλά τώρα, με το #ΜeΤoo, ξαφνικά είμαστε όλοι ένοχοι», δήλωσε στην εφημερίδα τους. Σύμφωνα με την Ελβετίδα δημοσιογράφο που τον συνάντησε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, φεύγοντας δεν δίστασε να της πει: «Είσαι πολύ όμορφη. Είσαι παντρεμένη;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή