Η δικαστική διαμάχη που έβαλε λουκέτο στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης

Η δικαστική διαμάχη που έβαλε λουκέτο στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης

Οι μαθητές μεταφέρονται καθημερινά με πούλμαν σε άλλα νηπιαγωγεία της περιοχής για να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αίθουσες εκεί

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αγωνία αισθάνονται οι γονείς 50 μαθητών στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης, μετά από το αιφνιδιαστικό λουκέτο που μπήκε στο σχολείο την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Χθες, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, με τους αστυνομικούς να τους αποτρέπουν, μέσα σε κλίμα έντασης, από το να εισέλθουν στον χώρο του νηπιαγωγείου.

Πώς έφτασε όμως η κατάσταση σε αυτό το σημείο;

Η Φραντζέσκα Δασύρα, πρόεδρος της «Ενωσης Γονέων Νέας Σμύρνης», αναφέρει πως το πρόβλημα ξεκίνησε στην ουσία λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του νηπιαγωγείου, το 1988, όταν και οι ιδιοκτήτες του 1/3 του οικοπέδου – τα 2/3 ανήκαν στον δήμο-, άρχισαν να διεκδικούν δικαστικά το κομμάτι που τους ανήκει.

Το 2017 προκρίθηκε η λύση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου από τον Δήμο προς 400.000 ευρώ.

Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά εντέλει κέρδισαν την υπόθεση όταν έφτασε στον Αρειο Πάγο. Μετά από πλήθος δημοτικών συμβουλίων, το 2017 προκρίθηκε η λύση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου από τον Δήμο, προς 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Δασύρα, ο λόγος που δεν προχώρησε το σχέδιο είναι γιατί ο δήμος δίσταζε να προκαταβάλει ολόκληρο το ποσό των 1.200.000 ευρώ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως όριζε η διαδικασία, έτσι ώστε να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες το ποσό που τους αντιστοιχούσε και ο δήμος να πάρει αργότερα πίσω το ποσό για τα 2/3.

Εν τω μεταξύ, οι ημερομηνίες διεκπεραίωσης της απαλλοτρίωσης, εξέπνευσαν. Εγινε προσπάθεια και για δεύτερη απαλλοτρίωση, η οποία επίσης δεν τελεσφόρησε.

«Δεν μπορεί να σφραγίζεται με τέτοιο αιφνιδιαστικό τρόπο ένα νηπιαγωγείο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη πλήθος προβλημάτων με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ακολούθησε νέος γύρος δημοτικών συμβουλίων και διαπαραταξιακών επιτροπών. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ελήφθη ομόφωνα η απόφαση ο Δήμος να αγοράσει το επίμαχο 1/3 του οικοπέδου προς 506.000 ευρώ. Καθώς το θέμα δεν προχώρησε για άλλη μία φορά, σύμφωνα με την κ. Δασύρα, λόγω καθυστέρησης του δήμου να συντάξει τα συμβόλαια, οι ιδιοκτήτες, έβαλαν τελικά λουκέτο στο σχολείο.

Δεν μπορεί να σφραγίζεται με τέτοιο αιφνιδιαστικό τρόπο ένα νηπιαγωγείο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη πλήθος προβλημάτων με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», σημειώνει η κ. Δασύρα, εξηγώντας πως οι 50 μαθητές θα μεταφέρονται τώρα με πούλμαν καθημερινά στο 4ο και το 8ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης, για να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αίθουσες εκεί.

«Δεν έχουμε προλάβει καν να βγάλουμε μέσα από το γραφείο, τα έγγραφα του σχολείου και τους φακέλους των παιδιών».

«Η εξέλιξη μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Πριν από μία εβδομάδα, ζητήσαμε και λάβαμε βεβαίωση από τον αναπληρωτή δήμαρχο, πως όλα έχουν δρομολογηθεί και πως η καταβολή της πρώτης δόσης για την αγορά του οικοπέδου θα καταβάλλονταν σύντομα», συμπληρώνει η ίδια.

Η δικαστική διαμάχη που έβαλε λουκέτο στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης-1
Φωτ. INTIME

Η κ. Δασύρα τονίζει ακόμα, πως ανάμεσα στους μαθητές βρίσκονται και δύο παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, καθώς και άλλα έξι, τα οποία βρίσκονται σε τμήμα ένταξης. «Πώς θα εγκλιματιστούν στο νέο περιβάλλον;» αναρωτιέται, υπογραμμίζοντας πως οι γονείς είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν αυτή την πρόχειρη και απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, λύση.

Είχε προηγηθεί η απειλή έξωσης και εξώδικο

«Σήμερα είδαμε έξω από το σχολείο αστυνομικούς, εκτός από το λουκέτο. Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν. Δεν έχουμε προλάβει καν να βγάλουμε μέσα από το γραφείο, τα έγγραφα του σχολείου και τους φακέλους των παιδιών», αναφέρει και η Σοφία Καραμπά, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών «Χρυσόστομος Νέας Σμύρνης».

Περιγράφοντας το χρόνιο πρόβλημα, λέει πως στον σύλλογο των εκπαιδευτικών γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά το θέμα, το 2014. Οι εκπαιδευτικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι άλλη μια φορά με την έξωση, αφού τους είχε επιδοθεί εξώδικο, παρουσία παιδιών.

Οσο για την προσωρινή λύση που προκρίθηκε, η κ. Καραμπά αναφέρει πως και στα δύο νηπιαγωγεία, οι αίθουσες είναι προκατασκευασμένες. Το ένα μάλιστα, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή όπου διαμένουν οι γονείς των μαθητών.

Η δικαστική διαμάχη που έβαλε λουκέτο στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης-2
Φωτ. από τη σημερινή διαμαρτυρία γονέων έξω από το 6ο δημοτικό νηπιαγωγείο.

Ο Σπύρος Ασημακόπουλος, γονέας μαθητή στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, λέει πως δεν έχουν ακόμα ενημέρωση για το τμήμα στο οποίο θα βρεθεί κάθε παιδί από αύριο.

«Αν το παιδί μου τοποθετηθεί στο νηπιαγωγείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Νέας Σμύρνης, θα κάνουμε τέσσερα χιλιόμετρα κάθε φορά που θα τυχαίνει κάτι; Και πώς θα λειτουργεί σε μια μικρή, προκάτ αίθουσα, το τμήμα ένταξης στο οποίο βρίσκεται ο γιος μου;» αναρωτιέται.

Η απάντηση του Δήμου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, τοποθετήθηκε για το θέμα το βράδυ της Κυριακής, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια του Δήμου.

Η ανακοίνωση έλεγε τα εξής:

«Οταν καταφέραμε να λύσουμε, μετά από διένεξη ετών με τους ιδιοκτήτες, το πρόβλημα με το κτίριο του 6ου νηπιαγωγείου, όλοι, και πρωτίστως εγώ ως Δήμαρχος της πόλης μας, αισθανθήκαμε τεράστια ανακούφιση και ικανοποίηση. Κατορθώσαμε τότε το ακατόρθωτο, να έρθουμε σε συνεννόηση και να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση να αγοραστεί το 1/3 του νηπιαγωγείου που τους ανήκε έναντι του ποσού των 506 χιλιάδων ευρώ. Ακολούθησε δυστυχώς η γνωστή ολιγωρία υπηρεσιών και διαδικασιών, χρόνιο ελληνικό πρόβλημα, για την μη επίλυση του οποίου όλοι όσοι υπηρετούμε σε κρίσιμες θέσεις, φέρουμε μοιραία ευθύνη. Αποτρόπαιη, στην κυριολεξία, συνέπεια της ολιγωρίας αυτής;

Το λουκέτο στο 6ο νηπιαγωγείο!Είμαι, ως εκ τούτων, υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα την κοινωνικά ανάλγητη συμπεριφορά των ιδιοκτητών που κρατούν ομήρους γονείς και παιδιά, με γνώμονα το δικό τους συμφέρον.

Αναλαμβάνω προσωπικά την όποια ευθύνη για όλη τη γραφειοκρατική καθυστέρηση από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου. Οφείλω να επισημάνω πάντως ότι έχει βρεθεί ήδη η λύση, ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν άμεσα τη φοίτησή τους, χωρίς να ταλαιπωρηθούν ούτε τα ίδια ούτε οι γονείς και δεσμεύομαι προσωπικά πως το 6ο νηπιαγωγείο θα επαναλειτουργήσει άμεσα. Ενημερώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό! Καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί δυναμικά τον εκβιασμό που πλήττει πέρα και πάνω από όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους».

Η «Κ» προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο, ωστόσο λόγω αδυναμίας επικοινωνίας, ο ίδιος μάς παρέπεμψε στην πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου, Ντορίνα Καραγιάννη, η οποία ανέφερε ότι «η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 8 Ιουνίου του 2023 για την αγορά του 1/3 του οικοπέδου, προχώρησε κανονικά, όμως, διαδικασίες σαν κι αυτήν απαιτούν χρόνο και περνούν από πολλά στάδια γραφειοκρατίας». Η ίδια χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 506.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη αγορά και ρίχνει την ευθύνη για το λουκέτο στους ιδιοκτήτες, τους οποίους, σύμφωνα την ίδια, ο δήμος αναζητούσε εναγωνίως το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτείνοντας να τους δοθεί ολόκληρο το ποσό της αγοράς, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες.

Οσο για το πότε θα επιλυθεί το θέμα, η κ. Καραγιάννη ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες η συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως ο δήμος έθεσε το θέμα προς συζήτηση, σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:30.

«Η ταλαιπωρία μας διαρκεί 33 χρόνια» λένε οι ιδιοκτήτες

Οσο για τους κληρονόμους του επίμαχου τμήματος του οικοπέδου, δηλώνουν αγανακτισμένοι με την πολυετή κωλυσιεργία του δήμου. «Από το 1990 μέχρι και το 2000, ο πατέρας των σημερινών κληρονόμων πηγαινοερχόταν στον δήμο και παρακαλούσε να του πληρώσουν το μερίδιο που του άνηκε», λέει στην «Κ», ο Αθανάσιος Καρέλας, νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας, εδώ και 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το 2014 όταν και η υπόθεση τελεσιδίκησε στον Αρειο Πάγο, ο δήμος υποσχέθηκε στους κληρονόμους να πληρώσει το ποσό για την αγορά του οικοπέδου, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Οσο για το λουκέτο που μπήκε στο νηπιαγωγείο πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Καρελάς λέει πως οι κληρονόμοι, περίμεναν για άλλη μια φορά το ποσό που είχε συμφωνηθεί από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, χωρίς για άλλη μια φορά να προχωρήσει η πληρωμή. Μάλιστα ο δικηγόρος απέστειλε προειδοποιητικό e-mail και στον δήμο ενώ η φετινή σχολική χρονιά είχε ξεκίνησει, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Σημειώνει επίσης πως θέμα γραφειοκρατίας και χρονοκαθυστέρησης στην ετοιμασία ενός συμβολαίου δεν τίθεται, εάν ο δήμος είναι αποφασισμένος να πληρώσει το ποσό.

«Μετά από 33 χρόνια ταλαιπωρίας αποφασίσαμε να καλέσουμε δικαστικό επιμελητή. Από εκείνον επιδόθηκε το χαρτί της σφράγισης του νηπιαγωγείου», καταλήγει ο κ. Καρέλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή