Αυστραλός που συνελήφθη για ναρκωτικά ζητά να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Αυστραλός που συνελήφθη για ναρκωτικά ζητά να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 στη Μύκονο, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος, έπειτα από ερυθρά αναγγελία της Interpol

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε 41χρονος Αυστραλός, που συνελήφθη στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, έπειτα από ερυθρά αναγγελία της Interpol.

Ο 41χρονος, ο οποίος εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ζητάει από το ΣτΕ να μην εκδοθεί, ύστερα από αίτημα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και μέχρι στιγμής παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με δήλωσή του είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Από τον Μάιο του 2019 έως τον Μάιο του 2021 φέρεται να συμμετείχε σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

Σημειώνεται πως το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης, ωστόσο, ο εκζητούμενος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του.

Η προσφυγή του 41χρονου έχει ως στόχο την παροχή διευκρινίσεων από τις ΗΠΑ, σχετικά με τις ποινές που θα του επιβληθούν σε περίπτωση που εκδοθεί, καθώς πιθανή ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης. Αφορά επίσης και τις συνθήκες κράτησής του στις ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει θέματα υγείας, όπως υποστηρίζει.

Η έκδοσή του αναβλήθηκε από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του. Τώρα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του.

Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη και δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ προβάλλει και θέματα υγείας, καθώς υποβλήθηκε σε εμφύτευση βηματοδότη, ενώ ήταν κρατούμενος στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT