Κακοκαιρία Elias: Σήμερα το πιο δύσκολο 24ωρο – Καταιγίδα και στην Αττική, πού υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία Elias: Σήμερα το πιο δύσκολο 24ωρο – Καταιγίδα και στην Αττική, πού υπάρχουν προβλήματα

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αττική έφτασε τα ξημερώματα η κακοκαιρία Elias, με ισχυρή βροχόπτωση και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο Μαρκόπουλο και στο Μαρούσι, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για απάντληση υδάτων. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την Αττική, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Ολη τη νύχτα παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πατούλης, αναφέροντας πως «σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο θα εξασθενήσει τις επόμενες ώρες, άρα δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία».

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ περιγράφοντας την εικόνα των φαινομένων έως τώρα σε όλη τη χώρα. Οπως είπε:

Στη Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία. Στη Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας, ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Στην Αττική μέχρι στιγμής η έντονη βροχόπτωση τις νυχτερινές ώρες δεν έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα, ωστόσο παρακολουθούνται τα φαινόμενα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι έτοιμες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης μέχρι τις 6 το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις σε Παλλήνη, Μαρούσι και Βριλήσσια.

O κ. Βαρθακογιάννης εφιστά την προσοχή των οδηγών στους δρόμους της Αθήνας, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει και τα παιδιά να είναι προσεκτικά. 

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 εστάλη χθες στους κατοίκους σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Επτάνησα, Ναυπακτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Η ανησυχία είναι έκδηλη, στην ήδη βαριά τραυματισμένη, από την προηγούμενη θεομηνία, Θεσσαλία.
Η κακοκαιρία έχει κυκλώσει μεγάλο μέρος της χώρας και ήδη τις προηγούμενες ώρες έπληξε τη Βόρεια Πελοπόννησο και τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Πού υπάρχουν προβλήματα

Η ισχυρή βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και έχει μετατρέψει σε χειμάρρους αρκετούς δρόμους και σε χωριά της ορεινής Κορινθίας. Παράλληλα, έντονη βροχόπτωση έπληξε και χωριά του Δήμου Νεμέας, όπως τα Αηδόνια και το Πετρί. Στο Πετρί φούσκωσαν τα ρέματα μετά την έντονη νεροποντή, ενώ νωρίτερα υπερχείλισε το ρέμα στα Αηδόνια.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Φθιώτιδα, στους Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Καμένων Βούρλων, καθώς και στους Λήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού, Στυλίδας και Ξυλοκάστρου.

Η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται σήμερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης.

Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην Αχαΐα

Έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Σήμερα η πιο δύσκολη ημέρα

Σήμερα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα, με τα εντονότερα φαινόμενα να περιμένουμε να εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και κυρίως στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, ανατολική Στερεά και νότια Θεσσαλία τα ύψη βροχής που αναμένεται να πέσουν σήμερα και αύριο μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 χιλιοστά (100 τόνους το στρέμμα).

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα και αύριο συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στον νομό Χανίων.

Ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία και ειδικά για τις περιοχές που είχαν πλημμυρίσει στην κακοκαιρία «Daniel», καθώς η δυνατότητα του εδάφους και των ρεμάτων να απορροφήσουν το νερό της βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται να πέσουν σήμερα το βράδυ σημαντικές ποσότητες βροχής στη νότια Θεσσαλία, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από σημαντικές βροχοπτώσεις, με τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού να πέφτουν (μέχρι τις 7 μ.μ. χθες) στη Μακρακώμη Φθιώτιδας 91 χλστ., στην Πεζούλα Καρδίτσας 73 χλστ., στο 51ο χιλιόμετρο της οδού Λαμίας – Αμφισσας 51 χλστ., στην Καλαμπάκα 40 χλστ., στο Βούτυρο Καρπενησίου 35 χλστ., στο Περτούλι Τρικάλων 32 χλστ., στο Μέτσοβο 30 χλστ. και στο Τρίστενο Ιωαννίνων 29 χλστ. Σε αρκετές περιοχές στάλθηκαν μηνύματα 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Μήνυμα εστάλη σε κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, προειδοποιώντας τους ότι θα υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο. Επίσης, λίγο πριν από τις 5 μ.μ., εστάλη ειδοποίηση και σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία και βόρεια Εύβοια. Προειδοποιητικά μηνύματα του 112 δέχθηκαν οι πολίτες σε περιοχές στην Πελοπόννησο, καθώς και κάτοικοι της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Επίσης, σε πολίτες που βρίσκονταν σε περιοχές της Αθήνας (Νέο Φάληρο, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ιλιον, Περιστέρι κ.ά.), με την προειδοποίηση όμως να αφορά γεγονότα που εξελίσσονταν σε περιοχές εκτός Αττικής.

Ο καιρός αύριο

Η κακοκαιρία Elias τελικά θα διαρκέσει και αύριο Πέμπτη, με σημαντικές ή και έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, στη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, ενώ στην πορεία σταδιακά θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από την Παρασκευή, αν και βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε μια σειρά από περιοχές μέχρι και το Σάββατο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή