Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα

Πλημμύρισαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Ενα ολόκληρο χωριό είναι επί ποδός για εκκένωση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φθιώτιδα, εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias, με τον ποταμό Σπερχειό να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, πλημμυρίζοντας μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.

Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή. Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση και οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν μόλις δώσουν εντολή οι αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

 

Χάος στην Εύβοια

Εκτεταμένες καταστροφές προκαλεί η κακοκαιρία Elias και στην Εύβοια, που πλήττεται από τις πρώτες πρωινές ώρες από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο κεντρικός οδικός άξονας από τον νότο στον βορρά έχει κοπεί εξαιτίας κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται για να απομακρύνουν τα μπάζα.

Στις Ροβιές τέσσερις χείμαρροι σάρωσαν το χωριό, πλημμυρίζοντας σπίτια, δρόμους και αποθήκες. Κάτοικοι διαμαρτύρονται για εγκατάλειψη. «Από τις πυρκαγιές και μετά το χωριό μας το έχουν εγκαταλείψει. Ξεκίνησε να βρέχει από χθες το βράδυ, στις 4. Στις 5 τα ξημερώματα άρχισε να πλημμυρίζει το χωριό, ενώ οι μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν στις 10 το πρωί», δηλώνει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής.

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα-1
Kathimerini.gr

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα-2
Kathimerini.gr

 

Ο ίδιος μεταφέρει πως σε συγγενικό του σπίτι η στάθμη του νερού έφτασε στο ενάμισι μέτρο. «Τις τελευταίες ημέρες έγιναν κάποιες εργασίες αλλά τα φερτά υλικά τα άφησαν δίπλα στο ποτάμι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Στο σπίτι του πεθερού μου, που είναι αγρότης μπήκε το νερο στην αποθήκη, στο υπόγειο, έπαθε μεγάλη ζημιά, του καταστράφηκαν όλα τα εργαλεία».

«Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής. Από τις 6 το πρωί ξεκινήσαμε να πλημμυρίζουμε. Είχαμε μια αποθήκη με κρασιά που εμπορευόμαστε και μηχανήματα, τα πήρε όλτα το νερό. Μέσα στο σπίτι μας οι καταψύκτες, τα κρεβάτια, είναι όλα για πέταμα. Μεγάλη καταστροφή» λέει στην «Κ» η κα Δήμητρα.

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα-3
Kathimerini.gr

 

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα-4
Kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Μαρούδης, υπάλληλος της περιφέρειας, δηλώνει: «Από το πρωί προσπαθούμε να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση». 

Κακοκαιρία Elias: Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα-5
Kathimerini.gr

Το απόγευμα υποχώρησε η ένταση των φαινομένων και κάτοικοι επιχειρούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές και να «οχυρώσουν» τα σπίτια τους. Η υδροδότηση παραμένει κομμένη. Το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε μετά τις 5 το απόγευμα. 

Πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο νησί με 28 οχήματα, 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ και, όπως σχολιάζει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, «δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή