«Πειρατεία» στη συνδρομητική τηλεόραση: Πώς προωθούσαν υπηρεσίες και διασφάλιζαν κέρδη

«Πειρατεία» στη συνδρομητική τηλεόραση: Πώς προωθούσαν υπηρεσίες και διασφάλιζαν κέρδη

Αποκαλυπτική είναι η δικογραφία που παρουσιάζει η «Κ».

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτική είναι η δικογραφία που σχηματίστηκε και παρουσιάζει η «Κ», σε βάρος των δέκα κατηγορουμένων, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Η εγκληματική οργάνωση, εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. 

Η οργάνωση αυτή, που δραστηριοποιούνταν στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, είχε ένα πελατολόγιο 12.268 ατόμων. Χρεώνοντας 20 ευρώ ανά άτομο τον μήνα, πωλούσαν παράνομες συσκευές και/ή κατάλληλο λογισμικό που επέτρεπαν στους αγοραστές να αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η συνδρομητική τηλεόραση. 

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι δέκα κατηγορουμένοι εδώ και οκτώ χρόνια είχαν στήσει μια δομημένη εγκληματική οργάνωση με την μορφή της «πυραμίδας», η οποία είχε, δηλαδή ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κ.λπ.

Το χρηματικό ποσό που κατάφεραν να κερδίσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα, αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ, ενώ εκείνοι προκάλεσαν, ταυτόχρονα, ζημιά στους τηλεοπτικούς οργανισμούς, ύψους 99.594.000 ευρώ. 

Προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση τους, δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes) στις οποίες είχαν προηγουμένως εγκαταστήσει κατάλληλο λογισμικό.

Μάλιστα, για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, οι πωλητές έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης, εν αγνοία των εταιρειών.

Στη συνέχεια, προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, τα οποία διαβεβαίωναν ότι ότι λόγω των μέτρων προστασίας που έπαιρναν δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις.

Για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωριζόταν σε μηνιαίες, τρίμηνες, εξάμηνες ή ετήσιες συνδρομές. Οταν έληγε η συνδρομή, ο χρήστης έπρεπε να την ανανεώσει και να λάβει εκ νέου οδηγίες σύνδεσης. 

Προκειμένου να μην κινούν υποψίες, επέλεγαν να πληρώνονται είτε με μετρητά στο χέρι, είτε μέσω μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν σε νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσα από την αγορά ακινήτων, τη σύσταση εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Τα ηγετικά μέλη χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών, μέσα από το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν κάθε στιγμή τους «πελάτες» τους. 

Συνομιλίες που τους «καίνε»

Σε ορισμένες από τις συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, ο αρχηγός της οργάνωσης συνομιλεί με μια γυναίκα η οποία του λέει ότι ένας άνδρας έχει δώσει 110 ευρώ και παρόλα αυτά είναι «κομμένο».

Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία, ο 42χρονος αρχηγός συνομιλεί με έναν άλλο άνδρα, ο οποίος τον ρωτάει που να αφήσει τα λεφτά. Ο 42χρονος τότε του απαντάει ότι επειδή λείπει, πρέπει να πάει στο μαγαζί του και να τα αφήσει εκεί. Στην συνέχεια, ο άνδρας του λέει ότι η τηλεόραση είναι κλειστή και ο αρχηγός του στέλνει μέσω viber έναν άλλον αριθμό, του λέει να τον αποθηκεύσει και να μιλάνε μόνο από εκεί. 

Σε μία ακόμη συνομιλία, ο 42χρονος συνομιλεί με άλλον κατηγορούμενο, ο οποίος του λέει ότι έχει μαζέψει 2.000 με 3.000 ευρώ για να του τα δώσει. Έπειτα, του λέει ότι πήγε κάποιος και του έδωσε 50 ευρώ πλαστά και τότε ο 42χρονος του απαντάει ότι υπάρχει θέμα γιατί έχει πλέον μηχάνημα που ελέγχει τα λεφτά. Στο τέλος, ο 42χρονος του λέει ότι τη Δευτέρα θα κάνει ένα ταξίδι στην Αθήνα και ότι πρέπει εκείνος να έχει μαζέψει τα λεφτά από όλους. 

Η νομική άποψη 

Ο Νικόλαος Αλετράς, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης δηλώνει στην «Κ» για την υπόθεση: «Ειναι γεγονός οτι η συγκεκριμένη υπόθεση στρέφεται κατά κύριο λογο στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρώντας κατά πάσα περίπτωση ότι συντρέχουν περισσότερο αστικές διαστάσεις αποζημίωσης, παρά ποινικές. Οι διωκτικές αρχές έχουν αποδώσει κατηγορίες σε άτομα, τα οποία μεταξύ τους ενδεχομένως να μην έχουν και καμία απολύτως σχέση. Το αποδιδόμενο συχνότατα τα τελευταία είκοσι έτη, αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στην υπό κρίση υπόθεση αποδίδεται in rem κατά την ασκηθείσα ποινική δίωξη, όπως επίσης και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, χωρίς να πληρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την κατ’ αντιστοιχία στοιχειοθέτησή τους. Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ενόψει του ιδιαίτερου όγκου του προανακριτικού υλικού, για να αποδοθεί δικαιοσύνη με τον καθορισμό των ρόλων και των πράξεων των εμπλεκομένων».

Ο Παναγιώτης Μαριόλης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια ποινική δίωξη, η οποία όμως στηρίζεται ως επί τω πλείστω σε εκτιμήσεις των διωκτικών Αρχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση της υπόθεσης. Πεποίθηση μου είναι ότι η έλλειψη των απαιτούμενων ουσιωδών στοιχείων θα αναδειχθεί επαρκώς ενώπιον των Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών και θα αξιολογηθούν προς την κατεύθυνση αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή