«Πάγος» στα αιολικά στον Εβρο, μέσω της δασικής υπηρεσίας

«Πάγος» στα αιολικά στον Εβρο, μέσω της δασικής υπηρεσίας

Η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος κάλεσε τα τοπικά δασαρχεία να επανεξετάσουν τις γνωμοδοτήσεις τους, υπό το πρίσμα των δεδομένων της πυρκαγιάς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος θα γίνει η αναστολή της αδειοδότησης νέων αιολικών πάρκων στα καμένα του Εβρου. Η υπηρεσία κάλεσε τα τοπικά δασαρχεία να επανεξετάσουν τις γνωμοδοτήσεις τους, υπό το πρίσμα των δεδομένων της πυρκαγιάς.

Αυτό που λείπει είναι ο «επίσημος»χρονικός ορισμός της περιόδου για την οποία θα ισχύσει η αναστολή, που πιθανότατα θα έπρεπε να έχει γίνει με απόφαση υπουργού.

Το έγγραφο

Το έγγραφο εστάλη προχθές στις δασικές υπηρεσίες του Εβρου. Όπως αναφέρει, η γνωμοδότηση των οικείων δασικών υπηρεσιών κατά τη διαδικασία αδειοδότησης ενός έργου συναρτάται με τις απαιτούμενες συνθήκες και τις τροποποιήσεις των εν ισχύ διαχειριστικών σχεδίων και εγκεκριμένων μελετών αναδάσωσης.

«Τούτου δοθέντος και με γνώμονα την διαμορφωθείσα κατάσταση στην προσφάτως καμένη συνολικά δασικού χαρακτήρα περιοχή του Εβρου, την άμεση έκδοση αποφάσεων κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων κατ’ επιταγή του Συντάγματος, τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στον αβιοτικό και βιοτικό δασικό χώρο, την ανάγκη άμεσης υλοποίησης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, πολλώ δε μάλλον της εκτίμησης παραγόντων και παραμέτρων επαναδημιουργίας της δασικής βλαστήσεως, αποτροπής δυσμενών επιπτώσεων λόγω επεμβατικών δράσεων, εν όψει δε της εκπόνησης μελετών προκειμένης της επίπτωσης των πυρκαγιών στην άγρια ζωή της περιοχής ενδιαφέροντος, συντρέχουν λόγοι επαναξιολόγησης της σχετικής γνωμοδότησης, συνεκτιμώντας τυχόν επιπλέον περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αποτροπής υποβάθμισης του ευρύτερου δασικού περιβάλλοντος», αναφέρεται.

Τέλος, η Διεύθυνση Δασών ζητά από όλες τις τοπικές δασικές υπηρεσίες να επισπεύσουν
την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών.

Δεν ορίζει συγκεκριμένη περίοδο

Η απόφαση δεν ορίζει συγκεκριμένη περίοδο αναστολής («αναστέλλεται προς το παρόν η έκδοση των προβλεπόμενων διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων, μετά των πρωτοκόλλων εγκατάστασης μη δυναμένης εφαρμογής των»), αλλά παραπέμπει στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ανακοινώθηκε ότι θα ανασταλούν όλες οι αδειοδοτήσεις για ένα έτος. Αποτελεί πάντως ασυνήθιστη ενέργεια η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ να μην συνοδευτεί από απόφαση υπουργού ή νομοθετική ρύθμιση, παρά να παραπεμφθεί η εφαρμογή της στη δασική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για «ψεύδη και συκοφαντίες», υποστηρίζοντας ότι οι δύο ανεμογεννήτριες που αδειοδότησε δεν βρίσκονται μέσα στα καμένα. Ανέφερε δε ότι όλες οι υπόλοιπες γνωμοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δασικής υπηρεσίας (προ της πυρκαγιάς βέβαια) ήταν θετικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή