Παράδοση φαρμάκων και τροφίμων με drone σε χωριά της Καρδίτσας

Παράδοση φαρμάκων και τροφίμων με drone σε χωριά της Καρδίτσας

Λίγες ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel, στήθηκε επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθούν φάρμακα σε ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δέκα ημέρες μη επανδρωμένο μικρό αεροσκάφος επιχειρούσε και μετέφερε φάρμακα και τρόφιμα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη, σε περιοχές του Δήμου Μουζακίου οι οποίες «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία Daniel.

Η επέλαση του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους και να μην μπορούν να μετακινηθούν, αφού οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους. Ετσι, με τη συνεργασία του δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της εταιρείας Probotek –start up νέων τεχνολογιών–, που παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, στήθηκε μια επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα σε κατοίκους που τα είχαν ανάγκη.

«Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε λίγο μετά την καταστροφή. Aυτοί που χρειάζονταν βοήθεια, ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, που είχαν προβλήματα με την υγεία τους και έπρεπε να πάρουν φάρμακα και να κάνουν ινσουλίνη», λέει στην «Κ» ο Φάνης Στάθης, δήμαρχος Μουζακίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν δύσκολο να εφαρμοσθεί. «Σημασία έχει ότι υπήρχε αποτέλεσμα», τονίζει.

Παράδοση φαρμάκων και τροφίμων με drone σε χωριά της Καρδίτσας-1

Ο Βασίλης Γαλανάκης, επικεφαλής της αποστολής, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί πώς στήθηκε η επιχείρηση.

«Με την έκκληση του δήμου, προσφερθήκαμε να συμβάλουμε στο δύσκολο έργο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές. Αρχικά, μιλήσαμε με τον δήμαρχο και στη συνέχεια με την Πολιτική Προστασία και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, για να ενημερωθούμε πού υπάρχει θέμα. Επιχειρήσαμε σε αρκετά χωριά του Δήμου Μουζακίου, κατόπιν εγκρίσεως και από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Οι περιπτώσεις που μεταφέραμε τρόφιμα ήταν λίγες, κυρίως μεταφέραμε φάρμακα», περιγράφει.

Τα μετέφεραν από σημείο που μπορούσε να απογειωθεί με ασφάλεια το drone και πήγαινε σε συγκεκριμένο σημείο πολύ κοντά στο σπίτι του κατοίκου που τα είχε ανάγκη. Εκεί, από χαμηλό ύψος, 3-4 μέτρων άφηνε το φορτίο του. «Με τους κατοίκους είχαμε επικοινωνία, ήταν ενήμεροι προκειμένου να τα παραλάβουν», αναφέρει ο κ. Γαλανάκης. Τα φάρμακα, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταφέρονταν σε ειδική συσκευασία, ενώ είχαν και drone που μπορούσε να μεταφέρει φορτίο έως και τρία κιλά.

Μεταξύ άλλων, επιχείρησαν όπως μας μεταφέρει, και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, καθώς «οι καλόγριες εκεί δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό και φάρμακα». 

Η αντίδραση των κατοίκων, όπως μας λέει, ήταν πολύ θερμή. «Μας αγκάλιασαν με τόση αγάπη και τόση στοργή, υπήρχαν στιγμές που δακρύσαμε», σημειώνει.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. «Πριν από δύο μήνες είχαμε μεταφέρει φάρμακα με drone από την Κω στην Ψέριμο». Τα drones χρησιμοποιήθηκαν τέλος και για την καταγραφή των καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή