Μαγιορκίνης: Εχουμε έξαρση κορωνοϊού

Μαγιορκίνης: Εχουμε έξαρση κορωνοϊού

Επισήμανε ότι δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έξαρση του κορωνοϊού που φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο στο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε στην ΕΡΤ τη σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».

Για την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Αλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτόν το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση».

Για άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών, τόνισε ότι είναι σημαντικό εάν και εφόσον βγουν θετικοί στον κορωνοϊό, «αμέσως να αναζητήσουν θεραπεία από τον γιατρό τους. Υπάρχουν λοιπόν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το άλλο στοιχείο είναι, επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή