Ο Ωρεών Φιλόθεος νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Ο Ωρεών Φιλόθεος νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Εθεωρείτο εξαρχής ο επικρατέστερος υποψήφιος, καθώς είχε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου – Πλήρωση και των Μητροπόλεων Παραμυθίας και Φλωρίνης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί η ανάδειξη του μέχρι χθες αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Επισκόπου Ωρεών Φιλόθεου, στη θέση του μητροπολίτη. Η Ιεραρχία προχώρησε χθες στην πλήρωση των επίσης κενών Μητροπόλεων Παραμυθίας, όπου νέος μητροπολίτης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης και Φλωρίνης, όπου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ξεκίνησε αφού προηγουμένως η Σύνοδος της Ιεραρχίας απέρριψε την κάλυψη της θέσης με μετάθεση μητροπολίτη. Ακολούθως καταρτίστηκε το τριπρόσωπο για την εκλογή νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, όπου επελέγησαν ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος (75 ψήφοι), ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου (6 ψήφοι) και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου (3 ψήφοι). Στην τελική ψηφοφορία ο Ωρεών Φιλόθεος αναδείχθηκε νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με 73 ψήφους από τους εκλέκτορες.

Η πλήρωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ανθιμου, βρέθηκε στο επίκεντρο πολύπλευρων διεργασιών, καθώς πρόκειται για μητρόπολη βαρύνουσας σημασίας, με πολυδιάστατο ρόλο. Συμπεριλαμβάνεται στις «Νέες Χώρες», οπότε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο νέος μητροπολίτης θεωρείτο εξαρχής ο επικρατέστερος υποψήφιος, καθώς είχε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ενώ φέρεται στην τελική ευθεία να είχε εξασφαλίσει και την υποστήριξη του Φαναρίου. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 2019 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Στη διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου επελέγησαν στο τριπρόσωπο ο αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης (57 ψήφοι), ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος (41 ψήφοι) και ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος (6 ψήφοι). Νέος μητροπολίτης αναδείχθηκε με 59 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α΄ Γραμματέας της Ιεραρχίας. Ο σημαντικός αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε στη διαδικασία για το τριπρόσωπο ο Βρεσθένης Θεόκλητος δείχνει ότι είχε ισχυρά ερείσματα και στήριξη στην Ιεραρχία, καθώς ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τελικά επικράτησε η υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη.

Στο τριπρόσωπο για την ανάδειξη του νέου μητροπολίτη Φλωρίνης επελέγησαν από το εκλεκτορικό σώμα ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής (63 ψήφοι), ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κλάδης (13 ψήφοι) και ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Δεβλέρης (10 ψήφοι). Από τη διαδικασία αναδείχθηκε νέος μητροπολίτης ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως. Θεωρείται πνευματικό τέκνο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ενώ η υποψηφιότητά του φέρεται να είχε εξαρχής ισχυρή στήριξη στην Αρχιεπισκοπή. Ο νέος μητροπολίτης Φλωρίνης είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακού διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή