Ελληνες από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη: «Ηρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής»

Ελληνες από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη: «Ηρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής»

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά την άφιξη 100 και πλέον επιβατών από το Τελ Αβίβ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά την άφιξη 100 και πλέον επιβατών από το Τελ Αβίβ.

Το αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε με 90 λεπτά καθυστέρηση, μετέφερε Ελληνες τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους του Ισραήλ, που θέλησαν να επαναπατρισθούν έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εμπόλεμη χώρα.

Περιμένοντας με ανυπομονησία τα παιδιά και τα εγγόνια της, η Ρετζίνα Βαρσάνου μίλησε στο voria.gr σημειώνοντας πως αναζητούσαν πτήση από το βράδυ του Σαββάτου. «Μόλις βρήκαν εισιτήρια έσπευσαν στο αεροδρόμιο», ανέφερε.

Η κόρη της κ. Βαρσάνου, η οποία ανέμενε περίπου 10 ώρες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ προκειμένου να πετάξει προς τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε «ασύλληπτο» αυτό που συμβαίνει. «Ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, αλλά έχει μέλλον ακόμη. Ακούγαμε σειρήνες. Επρεπε να τρέχουμε στα καταφύγια. Πολλοί δεν βρίσκουν τους φίλους τους, δεν τους απαντάνε στο τηλέφωνο», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως κάποιοι γνωστοί της «είτε έχουν έχουν σκοτωθεί είτε είναι όμηροι στη Γάζα», ενώ δεν έκρυψε την ανακούφισή της που επέστρεψε στην Ελλάδα. «Ηρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα», λέει, καθώς στην εμπόλεμη ζώνη στην οποία μετατράπηκε η πόλη όπου ζει, αναγκαζόταν να αποκρύψει από τα παιδιά της τον αληθινό λόγο για τον οποίον ακούγονταν οι σειρήνες. «Τα παιδιά, κάθε φορά που άκουγαν τις σειρήνες, νόμιζαν ότι είναι ασθενοφόρο», συμπλήρωσε.

«Δεν βλέπαμε ειδήσεις για να μην τρομάξουμε»

Στη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε και ένα ζευγάρι Αμερικανών, οι οποίοι επισκέφθηκαν με τον εγγονό τους το Ισραήλ ως τουρίστες. Οπως ανέφεραν, έτρεχαν σε καταφύγιο κάθε φορά που άκουγαν σειρήνες. Εφθασαν στην Ελλάδα με σκοπό να αποφύγουν το χάος και να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Προσευχόμασταν στον Θεό για να μας προστατεύσει», δήλωσε ο άντρας, ενώ η σύζυγός του ανέφερε ότι δεν έλεγαν τίποτα στον εγγονό τους για την εμπόλεμη κατάσταση, προκειμένου να μην τον τρομάξουν. «Δεν βλέπαμε ειδήσεις για να μην τρομάξουμε ούτε κι εμείς οι ίδιοι», υπογράμμισε.

«Εχουμε πολύ καλούς φίλους που λένε ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός για να επισκεφθείς. Δεν σχεδιάζαμε να την επισκεφθούμε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο και ελπίζουμε να επιστρέψουμε εδώ υπό διαφορετικές συνθήκες», ξεκαθάρισαν.

«Ζούσα σε μια πόλη που βρίσκεται νότια από τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε από την πλευρά του ένας άνδρας ο οποίος άφησε επίσης το Ισραήλ για να γλιτώσει από τον εφιάλτη. «Σκότωναν όποιον έβρισκαν. Δεν τους ενδιέφερε αν ήταν Αμερικανοί, Καναδοί ή Γερμανοί. Είχα έναν φίλο από το Μοντρεάλ του Καναδά ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ. Τον σκότωσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς», είπε συμπληρώνοντας πως «οι πύραυλοι έπεφταν παντού γύρω μας».

Με πληροφορίες από voria.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή