Play Safe: Ενα ψηφιακό παιχνίδι κατά της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

Play Safe: Ενα ψηφιακό παιχνίδι κατά της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

Το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι παρουσιάζουν το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ψηφιακό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το Play Safe, παρουσιάζουν το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση.

To Play Safe, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, μαθαίνει σε άτομα εφηβικής ηλικίας να αναγνωρίζουν τη διαδικτυακή έμφυλη βία, είτε συμβαίνει στα ίδια είτε σε κοντινό τους πρόσωπο.

Μαθαίνει επίσης στα νεαρά άτομα πώς να αντιδρούν όταν έρχονται αντιμέτωπα με βία στον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας έναν αριθμό ενδεδειγμένων αντιδράσεων.

Παρέχει δε χρήσιμες πληροφορίες για το πού μπορούν να απευθυνθούν όταν χρειάζονται υποστήριξη, ενώ καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, αναδεικνύοντας τη σημασία της μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία.

Παράλληλα, το Play Safe αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενήλικο άτομο που θέλει να ενημερωθεί για τις νέες μορφές έμφυλης βίας και να σταθεί δίπλα σε εφήβους που κινδυνεύουν και χρειάζονται βοήθεια.

Play Safe: Ενα ψηφιακό παιχνίδι κατά της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο-1
diotima.org.gr

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, η έμφυλη βία στο διαδίκτυο γνωρίζει σημαντική αύξηση ιδίως σε νεαρές ηλικίες, ενώ πλήττει ιδιαίτερα κορίτσια, νεαρές γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., (FRA 2014, 2022), αυτή τη μορφή βίας έχει υποστεί 1 στις 10 γυναίκες από την ηλικία των 15 ετών και άνω καθώς και το 9-15% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από 15 ετών και άνω.

Η έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση έχει πολλές μορφές, όπως: η διάδοση βίντεο και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, η ψηφιακή παρακολούθηση (cyber stalking), οι απειλές, κ.ά.

Τα νεαρά άτομα που τη βιώνουν αντιμετωπίζουν συχνά σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες (έντονη δυσφορία, αυξημένο άγχος, θλίψη, ντροπή, απομόνωση προβλήματα στην όρεξη, πονοκεφάλους κ.ά.).

Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όλο το κακοποιητικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο PlayStore, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φαρσί και υποστηρίζεται από Android. Κατεβάστε το παιχνίδι εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή