«Η ατζέντα του τρόμου έχει ανοίξει και για την Ευρώπη»

«Η ατζέντα του τρόμου έχει ανοίξει και για την Ευρώπη»

Ο διεθνολόγος καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος και η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση αναλύουν το ενδεχόμενο αυξημένων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε απόπειρα άμεσης ειρηνευτικής επίλυσης της κρίσης Ισραήλ και Χαμάς φαντάζει τις τελευταίες ώρες ως ουτοπική, μετά το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αλί στην πόλη της Γάζας. Καθώς οι συζητήσεις για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή πυκνώνουν, δύο καθηγητές, ο κύριος Φραγκονικολόπουλος και η κυρία Μπόση, επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα του τι συνεπάγονται αυτές οι εξελίξεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Κάθε πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ισλαμιστών τρομοκρατικών επιθέσεων  στην ήπειρο. Η τρέχουσα σύγκρουση δεν διαφέρει

Σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα ερωτήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα από τις απαντήσεις και, όπως σχολιάζει, δεν περιορίζονται μόνο στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα, καθώς οι μεγάλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Κάθε πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ισλαμιστών τρομοκρατικών επιθέσεων  στην ήπειρο. Η τρέχουσα σύγκρουση δεν διαφέρει. Προς το παρόν, όμως, ο κίνδυνος μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως αυτές που έλαβαν χώρα μεταξύ 2014-2017, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι χαμηλός».

Οπως σχολιάζει ο κύριος Φραγκονικολόπουλος, τέτοιου είδους επιθέσεις χρειάζονται μήνες για να σχεδιαστούν και δεν μπορούν να οργανωθούν βιαστικά. «Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισλαμιστικές ομάδες στοχεύουν στην Ευρώπη, τα υλικοτεχνικά εμπόδια είναι σημαντικά και δυσκολεύονται να προσελκύσουν δυνητικούς τρομοκράτες.

Μάλιστα, μόνο δύο από τις 16 ολοκληρωμένες επιθέσεις στην ΕΕ το 2022 ήταν “τζιχαντιστικές”, σύμφωνα με την Europol. Οι πρόσφατες επιθέσεις που αποδίδονται στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, είναι σχετικά χαμηλού επιπέδου, αν και τραγικά θανατηφόρες. Αυτές έγιναν από “μοναχικούς δράστες”, που δρούσαν ανεξάρτητα από μεγάλες ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά εμπνέονταν από τις ίδιες ευρείες ιδεολογίες. Τέτοιες επιθέσεις υπήρξαν δεκάδες, ενώ εκατοντάδες ύποπτοι συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Συχνά αυτό περνάει απαρατήρητο.

Για παράδειγμα λίγοι έδωσαν μεγάλη προσοχή σε μια υποτιθέμενη τρομοκρατική συνωμοσία ενός ισλαμιστικού πυρήνα από το Τατζικιστάν που στόχευε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία το 2020».

Οι χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη φύλαξη των συνόρων τους

Από την πλευρά της, η κυρία Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς σχολιάζει ότι ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Αλι, έχει ανοίξει την ατζέντα του τρόμου, φέρνοντας μεγάλη ένταση στο σύνολο του αραβικού κόσμου.

«Καθώς δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει άμεσα ειρηνευτική λύση, τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να αυξήσουν την ασφάλεια τους προκειμένου να προφυλάξουν τους πολίτες τους από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν σαφέστατα δείγματα έξαρσης, αλλά όχι από μεγάλες οργανώσεις. Προς το παρόν θα χρησιμοποιηθούν οι θήλακες των εξτρεμιστών που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και όπως γνωρίζουμε είναι πάρα πολλοί. Για αυτόν τον λόγο οι χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη φύλαξη των συνόρων τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, μεταξύ άλλων, χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο των διωκτικών αρχών». Η κυρία Μπόση επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες βασίζονται στην τακτική του αιφνιδιασμού και πως «η ιστορία έχει δείξει πως το κάνει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Δραστηριοποιούνται σε πολυσύχναστα μέρη και «χτυπούν» αδιακρίτως, δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη ομάδα στόχων».

Οσον αφορά την χώρα μας, η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας επισημαίνει ότι εκ των πραγμάτων οφείλει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και να συνεργάζεται με τους εταίρους της σε διεθνές επίπεδο. «Ηδη έχουν συλληφθεί στην Ευρώπη μέλη του ISIS που έφτασαν στον τελικό προορισμό τους μέσω της Ελλάδας, ενώ συλλήψεις μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων έχουν γίνει και στη χώρα μας. Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους όσους χειρίζονται ή μελετούν τα ζητήματα τρομοκρατίας.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT