Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, καθώς οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν οδηγήσει κλινικές και τμήματα να υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο από τον Ιανουάριο, καθώς, εφόσον αποχωρήσει από το νοσοκομείο ο αναισθησιολόγος που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα, υπάρχει ορατός κίνδυνος να παύσει η διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης, τονίζοντας πως για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο είναι ενήμερος ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πρόσφατα παρευρέθηκε σε σύσκεψη στο Ηράκλειο.
Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά «απομάκρυνση» διοίκησης νοσοκομείου ΕΣΥ σε διάστημα έξι εβδομάδων, «καρατομώντας» τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Ηρακλείου.
Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του διοικητή του «Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά» και της διοίκησης του νοσοκομείου «Αγία Ολγα».
«Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ζωές»
Την ίδια στιγμή, με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Νίκος Μουδατσάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ζωές».
Αντικείμενο κριτικής στη Γενική Συνέλευση αποτέλεσε η στάση του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για πιέσεις προκειμένου να φύγει ο αναισθησιολόγος από τον Αγιο Νικόλαο για να καλύψει τη θέση στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου τονίζουν πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι η άμεση και δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων».
«Η συντριπτική πλειονότητα των ιατρικών θέσεων που καλύπτονται με προκήρυξη σε βαθμό διευθυντή δεν καλύπτονται από νέους εργαζόμενους, αλλά από ήδη εργαζόμενους του ΕΣΥ, δηλαδή γίνεται ανακύκλωση προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν προκήρυξη θέσεων αναισθησιολογίας σε βαθμό διευθυντή θα οδηγήσει σε πλήρη αποδυνάμωση του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΑΝ, που κινδυνεύει το 2024 να μείνει μόνο με έναν αναισθησιολόγο», επισημαίνεται.
Πηγή: ΕΡΤ