Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Ελλάδα αποκτά διεθνές κύρος

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Ελλάδα αποκτά διεθνές κύρος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ενταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου 1979, και την επικύρωση που ακολούθησε, η έναρξη ισχύος της ξεκινούσε από την Πρωτοχρονιά του 1981. Πλέον η Ελλάδα ήταν και επίσημα «ισότιμο» μέλος της Ευρώπης και δη με τα «ισχυρότερα κράτη» αυτής, όπως τονίζεται στο σχετικό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την 1η Ιανουαρίου 1981. Επί τη ευκαιρία της επίσημης έναρξης ισχύος της Συνθήκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη σε σχετικό διάγγελμα, όπου και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα «καθίσταται πλέον ισότιμη με τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη, εξέρχεται από την αιώνια απομόνωσή της και απαλλάσσεται της ανάγκης να αναζητεί προστάτες και κηδεμόνες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε ότι με την ευρωπαϊκή επιλογή στην οποία προχώρησε η Ελλάδα χαράσσει την εθνική της πορεία μακροπρόθεσμα. Σε μεγάλο βαθμό παρατηρείται ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής διακατείχετο από πνεύμα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού πλέον θεωρούσε ότι η χώρα αποκτούσε διεθνές κύρος.

Θετικά υπήρξαν και τα μηνύματα των Ευρωπαίων για την έναρξη ισχύος της Συνθήκης Ενταξης, μεταξύ των οποίων του απερχόμενου προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΟΚ Ρόι Τζένκινς, ο οποίος τόνισε ότι τα όποια προβλήματα ανακύψουν την περίοδο προσαρμογής θα λυθούν, καθώς και του προέδρου Γκαστόν Θορν, ο οποίος χαρακτήρισε την είσοδο της Ελλάδας σημαντική, αφού θα επέτρεπε «την αναγέννηση και την ενίσχυση των ιστορικών, πολιτιστικών και πολιτικών στοιχείων της Κοινότητος».

Με αφορμή την έναρξη ισχύος της Συνθήκης, στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στην Παλαιά Βουλή παρουσία του Προέδρου της ∆ημοκρατίας, του πρωθυπουργού, καθώς και του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος Ξεν. Ζολώτα. Στην τελετή παρευρέθηκαν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, οι πρόεδροι του ΚΟ∆ΗΣΟ Ιωάννης Πεσμαζόγλου και της Ε∆Α Ηλίας Ηλιού, υφυπουργοί, ευρωβουλευτές, βουλευτές, αλλά και οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΟΚ.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Ελλάδα αποκτά διεθνές κύρος-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT