Κυκλώματα κοκαΐνης: Κερδίζουν μισθούς ενός έτους μέσα σε δύο ώρες

Κυκλώματα κοκαΐνης: Κερδίζουν μισθούς ενός έτους μέσα σε δύο ώρες

Η Europol υπολογίζει την αξία της ευρω- παϊκής αγοράς κοκαΐνης κάπου ανάμεσα στα 7,6 και τα 10,5 δισ. ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραοικονομία της κοκαΐνης αποτελεί μια αγορά που αγγίζει πλέον τα 10 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και αυξάνεται διαρκώς, ενώ το οργανωμένο έγκλημα που διακινεί την κοκαΐνη έχει διεισδύσει στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Για την ακρίβεια, την αξία της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης υπολογίζει η Europol κάπου ανάμεσα στα 7,6 και τα 10,5 δισ. ευρώ βάσει του αριθμού των Ευρωπαίων που κάνουν χρήση του ναρκωτικού. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ευρώπη κάνουν χρήση κοκαΐνης 3,5 εκατ. άτομα, τετραπλάσιοι από όσους έκαναν πριν από 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα μιας διαρκώς αυξανόμενης αγοράς προδίδουν οι ποσότητες που κατάσχουν οι αρχές. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εξάρτησης από Ναρκωτικά (EMCDDA), από το 2017 και μετά οι αστυνομικές αρχές της Ευρωπαϊκή Ενωσης και οι αρχές των τελωνείων κατάσχουν κάθε χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης από την προηγούμενη χρονιά. Και το 2021, τελευταία χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έφτασαν να κατάσχουν 303 τόνους του ναρκωτικού, ποσότητα πενταπλάσια από την αντίστοιχη πριν από 10 χρόνια.

Ενόψει των προτάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών στα λιμάνια της Ευρώπης, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή μεταφοράς φορτίου, η Maersk, τονίζει πως οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών έχουν διεισδύσει στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης. Επειτα από σχετικές έρευνες, το EMCDDA διαπίστωσε πως υπάρχουν σταθερές ταρίφες για την αμοιβή όσων λιμενεργατών διευκολύνουν τη διακίνηση κοκαΐνης και είναι δελεαστικές: η αμοιβή ενός λιμενεργάτη που θα διευκολύνει την έξοδο ενός εμπορευματοκιβωτίου κοκαΐνης από το λιμάνι είναι 75.000 ευρώ, η μετακίνησή του σε περιοχή που να μην το πιάνουν οι κάμερες παρακολούθησης πληρώνεται με 50.000. Επιπλέον, με 10.000 ευρώ αμείβεται όποιος δανείσει σε μέλη του κυκλώματος την ειδική προσωπική ταυτότητα ασφαλείας που του επιτρέπει πρόσβαση σε χώρους απαγορευμένους στο κοινό. Και όποιος στρατεύει κόσμο στην εξυπηρέτηση των στόχων των διακινητών κοκαΐνης μπορεί να αμείβεται με 100.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Κυκλώματα κοκαΐνης: Κερδίζουν μισθούς ενός έτους μέσα σε δύο ώρες-1

Ιλιγγιώδη κέρδη

Τα ποσά αυτά είναι άκρως δελεαστικά για όσους εργάζονται ως λιμενεργάτες ή οδηγοί φορτηγών αλλά ωχριούν μπροστά στα ιλιγγιώδη κέρδη που συγκεντρώνουν οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν κοκαΐνη. Eνα κιλό του ναρκωτικού που αγοράζεται στην Κολομβία έναντι 1.000 δολαρίων μεταφέρεται στην Ευρώπη για να πουληθεί έναντι άνω των 35.000 ευρώ. Και από τη στιγμή που βγει λαθραία από τα λιμάνια, μοιραστεί σε μικρές ποσότητες ή ακόμη και αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να πουληθεί στον δρόμο, σε οποιουδήποτε είδους μαύρη αγορά συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων, έναντι 50 ή και 70 ευρώ το γραμμάριο.

Τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν έξι άνδρες σε χειμερινό θέρετρο της Γαλλίας και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 100 χρόνια επειδή είχαν διευκολύνει το λαθρεμπόριο 1,3 τόνων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική. Ενας εξ αυτών δήλωσε στη δίκη του πως δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να «κερδίσει μισθούς ενός ολόκληρου έτους σε δύο μόνον ώρες». Για τον ίδιο λόγο, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες από τους 2.200 λιμενεργάτες που απασχολούνται στο λιμάνι της Χάβρης όπως επίσης και αντιπρόσωποι του λιμανιού, οδηγοί φορτηγών και κάθε άλλο είδος εργάτη στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT