Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη προεδρία στην ΕΟΚ

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη προεδρία στην ΕΟΚ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα κλήθηκε να ασκήσει την πρώτη επίσημη προεδρία της στην ΕΟΚ από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 1983, και «να βεβαιώσει την ευρωπαϊκή της υπόσταση», όπως τονίζεται –την πρώτη ημέρα προεδρίας– και στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής». Την προεδρία χαιρέτισε ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν προχώρησε στην έκδοση ειδικής ανακοίνωσης. Αρκέστηκε στη συνέντευξη που είχε παραχωρηθεί σε Γάλλους δημοσιογράφους από τον πρωθυπουργό στις 29 Ιουνίου, όπου τοποθετήθηκε μεν θετικά χωρίς όμως να παραλείψει να θέσει τα προβλήματα που υπήρχαν. Μερικά σημαντικά αποτελέσματα της προεδρίας υπήρξαν η θέσπιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 1983, η ουσιαστική πρόοδος στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα αφρικανικά κράτη και τα κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για την υπογραφή της Σύμβασης LOME ΙΙΙ και την υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΟΚ και το Σύμφωνο των Aνδεων. Παράλληλα, προτάθηκε η αύξηση των ιδίων πόρων της Κοινότητας.

Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα προχώρησε σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία. Σε συνάντηση των δέκα κρατών-μελών της ΕΟΚ, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ενθάρρυνε τους ομολόγους της να στηρίξουν την πολιτιστική ευαισθητοποίηση στην Ευρώπη. Η πρότασή της για τη δημιουργία του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης βρήκε τη συμπαράσταση του Γάλλου υπουργού, πετυχαίνοντας τελικά τη θετική έκβαση που επιζητούσε. Ο θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1985, όταν η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα την 21η Ιουνίου σε τελετή στην Ακρόπολη.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη προεδρία στην ΕΟΚ-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT