Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών – Αναβαθμίζεται η έρευνα

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών – Αναβαθμίζεται η έρευνα

Τι ζητά με παραγγελία της η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι λόγοι της αναβάθμισης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση σε υψηλότατο επίπεδο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, εκδηλώθηκε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων (Predator), με παραγγελία για αναβάθμιση της έρευνας σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο.

Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία χειρίζεται έως σήμερα τις σχετικές έρευνες, μετά από καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις, ζητά να διαβιβάσει στον Αρειο Πάγο τις σχετικές δικογραφίες, προκειμένου η έρευνα να διενεργηθεί στο εξής από αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, τον κ. Αχιλλέα Ζήση.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι της αναβάθμισης της έρευνας, η οποία έχει ξεκινήσει πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η σχετική έρευνα αφορά σε θέμα «μείζονος σημασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσή της, «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η έρευνα για τις παρακολουθήσεις έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 και δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ διευκρινίζεται πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει στο εξής θα λάβει υπόψη του όλο το υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί και προφανώς δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Η παραγγελία κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Εφετών.

Αναλυτικά η παραγγελία για αναβάθμιση της έρευνας για τις παρακολουθήσεις

Προς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση.

Από τον Απρίλιο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ακόμα δεν έχει περατωθεί.

Επειδή η υπόθεση αυτή α) είναι εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας και απαιτείται η αναβάθμιση της σχετικής έρευνας και β) από την καθυστέρηση περάτωσής της πέραν των σχετικών για το θέμα αυτό καταγγελιών υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων, παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΠΔ να διενεργήσετε προσωπικά προκαταρκτική εξέταση στην οποία να ενσωματώσετε και το αποδεικτικό υλικό που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί και να μας υποβάλετε τη σχετική δικογραφία με αιτιολογημένο πόρισμα σας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία Εφετών, προς τις οποίες κοινοποιείται η παραγγελία μας αυτή, πρέπει από τη λήψη της να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια και να μας διαβιβάσουν άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, η μεν πρώτη Υπηρεσία τις σχετικές με το θέμα δικογραφίες (ήτοι τη δικογραφία που σχηματίστηκε στις 15-11-2022 μετά τον συσχετισμό όλων των σχετικών με την υπόθεση δικογραφιών ΑΑ2022/23, καθώς και όσες άλλες συσχετίστηκαν στη συνέχεια με αυτήν – ΑΑ2022/1124, ΑΑ2022/1101,Ε2022/4518, Ε2023/1670 αμφότερες δε κάθε έγγραφο, πόρισμα κ.λπ. στοιχεία που ανάγονται στο ίδιο θέμα και περιέρχονται σ αυτές.

Αθήνα 23-10-2023.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή