Μενδώνη για Αηδονίδη: «Αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του»

Μενδώνη για Αηδονίδη: «Αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του»

«Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη στον πολιτισμό μας» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους γνωστότερους ερμηνευτές των παραδοσιακών τραγουδιών, που έκανε ξακουστή στα πέρατα του κόσμου τη μουσική της Θράκης.

Ο Χρόνης Αηδονίδης ανέπτυξε πλούσια δισκογραφία ενώ έλαβε μέρος σε εκατοντάδες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2000 «ταξίδεψε» τη μουσική της Θράκης στα πέρατα της γης, όταν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 τραγούδησε στην τελετή λήξης το «Φίλοι μ′ καλωσορίσατε».

Τον εκλιπόντα αποχαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, o ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως ο Χρόνης Αηδονίδης «καταδύθηκε βαθιά στην άυλη κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, διασώζοντας και διαδίδοντάς την», προσθέτοντας πως η συνεργασία μαζί του αποτελεί «πολύτιμη παρακαταθήκη».

«Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη στον πολιτισμό μας του σπουδαίου αυτού και ιδιαίτερα σεμνού καλλιτέχνη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του. Του χρωστάμε πολλά… Θα ήταν ευτυχία για τη χώρα οι πολλοί και άξιοι μαθητές του να μείνουν προσηλωμένοι στο παράδειγμά του και στη διάδοση του μοναδικού έργου του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε πως ««επί 75 χρόνια διακόνησε το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική φωνή του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κληροδοτηθούν μελωδίες και στίχοι από γενιά σε γενιά».

«Η ελληνική μουσική από σήμερα είναι φτωχότερη, όμως το πολιτιστικό έργο του Χρόνη Αηδονίδη θα συνεχίζει να αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη για το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού. Η Ελλάδα, η Θράκη κι ο χώρος της ελληνικής μουσικής αποχαιρετούν σήμερα έναν μεγάλο ερμηνευτή», ανέφερε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

«Αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό τον δάσκαλο της θρακιώτικης παράδοσης, Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος επί 75 χρόνια διέσωσε, διέδωσε και κατέγραψε τον ανεκτίμητης αξίας μουσικό θησαυρό της Θράκης ενώ άφησε πίσω του τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών», σημείωσε το ΚΚΕ.

Ποιος ήταν ο Χρόνης Αηδονίδης

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Ηταν γιος του δάσκαλου και ιερέα Χρήστου Αηδονίδη και της Χρυσάνθης Αηδονίδη. Μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα από πλανόδιους μουσικούς. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον ιερέα πατέρα του και αργότερα από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη.

Σε δηλώσεις του το 2010, με αφορμή την εμφάνισή του σε εκδήλωση που διοργάνωνε το Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει: «Κάθε μέρα, εγώ και τα τέσσερα αδέλφια μου, ακούγαμε από τη μία τους βυζαντινούς ύμνους και από την άλλη τα τραγούδια του τόπου μας. Είχα αυτή την τύχη, γι′ αυτό ασχολήθηκα και με την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μουσική».

«Τα τραγούδια της ανατολικής Θράκης είναι πολύ επηρεασμένα από τη βυζαντινή μουσική. Ο μεγάλος λαογράφος μας, Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, που καταγόταν από τις Σαράντα Εκκλησιές, ήταν η αιτία να ασχοληθώ συστηματικά και να αφιερώσω το υπόλοιπο της ζωής μου στην προβολή και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής… Στην αρχή ντρεπόμουν, αλλά τελικά με έπεισε».

Ο Χρόνης Αηδονίδης ανέπτυξε πλούσια δισκογραφία ενώ έλαβε μέρος σε εκατοντάδες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν η συνεργασία του το 1990 με τον Γιώργο Νταλάρα καθώς και με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το 1993, καρπός της οποίας υπήρξε ο διπλός δίσκος «Τραγούδια και σκοποί της Θράκης».

Το 2000 «ταξίδεψε» τη μουσική της Θράκης στα πέρατα της γης από το Σούνιο, όταν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την πατρίδα μας στο παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 τραγούδησε στην τελετή λήξης το «Φίλοι μ′ καλωσορίσατε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή