Οι πέντε μήνες του ελληνοϊταλικού πολέμου είναι από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, ώστε η έκφραση «Eπος του ’40» να χρησιμοποιείται με απόλυτη κυριολεξία. Από τις 3.00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, οπότε επιδόθηκε το ιταλικό τελεσίγραφο, έως την έναρξη της γερμανικής εισβολής, στις αρχές Απριλίου του 1941, ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο και ο ελληνικός λαός στα μετόπισθεν επέδειξαν στιγμές αφάνταστου ηρωισμού, οδηγώντας τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας από τη μια ήττα στην άλλη.
Μερικές απ’ αυτές τις στιγμές, ξεκινώντας από σήμερα, θα ξαναζωντανεύουν τα φύλλα της «Καθημερινής» εκείνης της εποχής, τα οποία ανατυπώνονται και συνοδεύουν την εφημερίδα την Πέμπτη και την Παρασκευή τον επόμενο μήνα.
Η ιταλική εισβολή άρχισε στις 5.30 το πρωί, δυόμισι ώρες μετά την επίδοση του τελεσιγράφου. Χρειάστηκαν, ωστόσο, λίγες ημέρες μόνο οι ελληνικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τα πρώτα κύματα των επιτιθέμενων στρατευμάτων και να περάσουν στην αντεπίθεση – δείγμα της σοβαρής πολεμικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί.
Το πολεμικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου την 3η Νοεμβρίου 1940, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της επομένης, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Εις το μέτωπον της Μακεδονίας ημέτερα τμήματα επέτυχον την 2αν Νοεμβρίου την κατάληψιν νέας σειράς υψωμάτων εντός του αλβανικού εδάφους. Σήμερον εις το μέτωπο της Ηπείρου αγών Πυροβολικού εκατέρωθεν. Επίθεσις του εχθρού υποστηριζομένη δι’ αρμάτων απεκρούσθη».
Στο ίδιο φύλλο, ο εκδότης της «Καθημερινής» Γ. Βλάχος αποτύπωνε το πνεύμα που επικρατούσε στον ελληνικό λαό: «Oλοι μαζύ: Θα αγωνισθώμεν τώρα όλοι μαζύ, θα ανθέξωμεν όλοι μαζύ, θα προελάσωμεν όλοι μαζύ […]».
Η έναρξη της ελληνικής αντεπίθεσης ήταν κύριο θέμα στο φύλλο της επομένης (5 Nοεμβρίου 1940). Για τις επιτυχίες των ελληνικών δυνάμεων ήταν ενδεικτικές, πέρα από το πολεμικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου, οι ανταποκρίσεις των ξένων πρακτορείων. Μάλιστα μία από αυτές ανέφερε: «Η πρώτη εβδομάς του ελληνοϊταλικού πολέμου θεωρείται υπό των εν Λονδίνω στρατιωτικών κύκλων ως εξελιχθείσα εκτάκτως ευνοϊκώς διά την Ελλάδα».
Στο ίδιο φύλλο, ο Γεώργιος Βλάχος επανερχόταν: «Ας δώσωμεν οι Ελληνες το αίμα, το χρήμα, το θάρρος, τον ενθουσιασμόν και το πείσμα διά να νικήσωμεν».