Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»

Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στη Γλυφάδα λόγω της εξουδετέρωσης βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εντοπίστηκε στο παλιό αεροδρόμιο από συνεργεία που εκτελούν έργα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στη Γλυφάδα λόγω της εξουδετέρωσης βόμβας του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εντοπίστηκε στο παλιό αεροδρόμιο από συνεργεία που εκτελούν έργα στο σημείο. Για τις ανάγκες της επιχείρησης είχε πραγματοποιηθεί η εκκένωση τεσσάρων πολυκατοικιών στην οδό Ευρυάλης για λόγους ασφαλείας, ενώ είχαν γίνει και οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πώς όμως στήθηκε η επιχείρηση αυτή; 

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμος, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ενημερώθηκαν χθες το πρωί για το τι συνέβαινε από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»-1
Φωτ.: kathimerini.gr

«Μας είπαν ότι η εξουδετέρωση θα γίνει με τη μέθοδο της καύσης και πως, αν όλα πάνε καλά, δεν θα ακουστεί το παραμικρό. Και έτσι έγινε. Ενεργήσαμε όλοι συντονισμένα και πήραμε μέρος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για να γίνει ό,τι απαιτείτο – να κλείσει η Παραλιακή, να αδειάσουν τα σπίτια που πρέπει, να μην κυκλοφορούν πεζοί. Εντάξει, υπήρξε μια δίωρη κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά όλα κύλησαν εύρυθμα», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου. 

«Μας είπαν ότι η εξουδετέρωση θα γίνει με τη μέθοδο της καύσης και πως, αν όλα πάνε καλά, δεν θα ακουστεί το παραμικρό. Και έτσι έγινε.

Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, «η μονάδα του στρατού βρισκόταν στο σημείο από προχθές και, αφού εξέτασαν το βλήμα και αξιολόγησαν την κατάσταση, έλαβαν την απόφαση εξουδετέρωσης. Το πρώτο που ελέγχουν φυσικά είναι αν αυτό είναι ενεργό ή όχι. Απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ πιθανό αυτή η επιχείρηση να επαναληφθεί. Αυτό μας είπαν οι άνθρωποι του στρατού με τους οποίους μιλήσαμε στο σημείο. Στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η βόμβα δεν είχαν γίνει ποτέ εκσκαφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο και τσιμέντα έπεσαν από πάνω. Τώρα που σκάβουν για τα έργα στο Ελληνικό, αναμένεται να έχουμε κι άλλα τέτοια». Θυμάται επίσης ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, στο στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τερψιθέα, όταν κατασκευαζόταν το κοιμητήριο, έγινε ελεγχόμενη έκρηξη, μια και τότε είχε βρεθεί άλλου τύπου βλήμα πιο μεγάλο». 

Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»-2
Φωτ.: INTIME NEWS.

Απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ πιθανό αυτή η επιχείρηση να επαναληφθεί. Αυτό μας είπαν οι άνθρωποι του στρατού με τους οποίους μιλήσαμε στο σημείο.

Κάτοικος που έλαβε την εντολή να εκκενώσει προσωρινά το σπίτι της, λέει στην «Κ» ότι χθες το μεσημέρι αστυνομικοί τούς είπαν να αδειάσουν τα σπίτια και να αφήσουν ανοιχτά παντζούρια και τζάμια. «Εγώ έβλεπα τις μπουλντόζες να σκάβουν αυτές τις ημέρες και, ξαφνικά, μας είπαν αυτό. Σήμερα έφυγα το πρωί από το σπίτι, πήγα λίγο πιο μακριά, καθόμουν μέσα στο αυτοκίνητο μήπως γίνει κάτι και χρειαστεί να έρθω», αναφέρει η κ. Δήμητρα. 

«Εφυγα το πρωί από το σπίτι και καθόμουν μέσα στο αυτοκίνητο, λίγο πιο μακριά, μήπως γίνει κάτι και χρειαστεί να έρθω».

Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»-3
Οι κάτοικοι της οδού Ευρυάλης ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να αφήσουν ανοιχτά τα παντζούρια και τα τζάμια των σπιτιών τους, ώστε σε περίπτωση που σημειωνόταν έκρηξη να μη σπάσουν από το ωστικό κύμα. Φωτ.: kathimerini.gr

Η κ. Μαρίνα Μαυροδόντη, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας, λέει ότι «είχε δημιουργηθεί ένα ανάχωμα ύψους επτά μέτρων με συγκεκριμένη κατεύθυνση στην οποία θα κατέληγε η βόμβα, αν συνέβαινε τελικά έκρηξη».

Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας – «Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί»-4
Φωτ.: INTIME NEWS

Σημειώνει δε ότι «το τάγμα εκκαθάρισης είχε πάρει όλα τα μέτρα». «Ημασταν κι εμείς μέσα σε έναν χώρο προφυλαγμένοι. Περιμέναμε να καεί εξ ολοκλήρου η βόμβα, για να βγούμε. Η διαδικασία διήρκεσε μία ώρα, αν και το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τριάντα λεπτά. Υπήρχαν drones που επιτηρούσαν τη διαδικασία και, όταν βγήκε μαύρος καπνός, ενημερωθήκαμε ότι βρισκόμασταν στο τελευταίο στάδιο της καύσης. Οι πυρουτεχνουργοί με τις ειδικές στολές πλησίασαν τότε από κοντά για να δουν την εξέλιξη».

Υπήρχαν drones που επιτηρούσαν τη διαδικασία και, όταν βγήκε μαύρος καπνός, ενημερωθήκαμε ότι βρισκόμασταν στο τελευταίο στάδιο της καύσης.

Στη συνέχεια, ο διοικητής του τάγματος ανακοίνωσε πως «ήταν ασφαλείς και αμέσως μετά η Πυροσβεστική άρχισε να σβήνει τα κατάλοιπα. Οι κάτοικοι είχαν αφήσει ανοιχτά τα παράθυρα σύμφωνα με την εντολή της Αστυνομίας, έτσι ώστε, αν γινόταν τελικά έκρηξη, να μη χτυπήσει κάποιος και να μην υπάρξουν φθορές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή