Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το «Βερντέν της Αλβανίας»έπεσε

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το «Βερντέν της Αλβανίας»έπεσε

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν 27 Νοεμβρίου όταν οι ελληνικές μονάδες του Γ΄ Σώματος Στρατού επιτέθηκαν στις ιταλικές θέσεις στο Πόγραδετς. Τρεις ημέρες αργότερα, ο ελληνικός στρατός έμπαινε στην πόλη. Ο Σπύρος Μελάς, σε τηλεγραφική του ανταπόκριση από το μέτωπο, εξηγούσε ποια ήταν η στρατηγική επιδίωξη του ελληνικού στρατού: «Να ανατρέψη, πρώτον, τους Ιταλούς από το τελευταίον προς βορράν οχυρόν των οπόθεν ηδύναντο να εκκινήσουν μίαν αντεπίθεσιν –να καταστήση, δηλαδή την αντεπίθεσιν ή την “επιθετικήν, εάν θέλετε, επιστροφήν” των ανέφικτον– και αφ’ ετέρουν να αποκλείση τελείως την οδόν Μαλίκης προς Αχρίδα». Παράλληλα, χαρακτήριζε το Πόγραδετς ως «Βερντέν της Αλβανίας» και εξηγούσε γιατί θεωρούνταν «απόρθητο οχυρό». Αυτές οι οχυρώσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Το πολεμικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από το Γενικό Στρατηγείο τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκε στην «Κ» της επομένης, περιέγραφε συνοπτικά τι είχε γίνει: «Καθ’ όλην την ημέραν συνεχίσθησαν αι επιθετικαί μας ενέργειαι. Τα στρατεύματά μας διά σκληρών αγώνων ανέτρεψαν εις πλείστα σημεία την πείσμονα αντίστασιν του εχθρού και εκέρδισαν έδαφος εις σημαντικόν βάθος. Εις το δεξιόν του μετώπου τα προκεχωρημένα στοιχεία μας εισήλθον εις Πόγραδετς. Περιήλθον εις χείρας μας 6 πυροβόλα, 50 πολυβόλα, σημαντικός αριθμός όλμων και παντοειδές υλικό. Συνελάβομεν 15 αξιωματικούς και υπέρ τους 200 στρατιώτας αιχμαλώτους». Η «Κ» φιλοξενούσε ανταποκρίσεις πλήρεις ενθουσιασμού. Τηλεγραφήματα από το Λονδίνο σημείωναν ότι «ο ηρωικός ελληνικός στρατός, του οποίου η ορμή και η μαχητικότητα προκαλούν τον θαυμασμόν, εξασφάλισε νέας μεγάλας επιτυχίας, συντρίψας εις πολλά σημεία την λυσσώδη αντίστασιν των Ιταλών» και χαρακτήριζαν την κατάληψη του Πόγραδετς «περιφανή επιτυχία».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Το «Βερντέν της Αλβανίας»έπεσε-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT