«Πινγκ πονγκ» για τα μειωμένα χρήματα στους αγρότες

«Πινγκ πονγκ» για τα μειωμένα χρήματα στους αγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για την αισθητά μικρότερη προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2023

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου καθώς τα ποσά που είδαν οι αγρότες στους λογαριασμούς τους την προηγούμενη Παρασκευή ως προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2023 ήταν αισθητά μειωμένα σε σχέση με εκείνα που ανέμεναν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ρίχνοντας την ευθύνη για τα λάθη στην ηγεσία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές και εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα στοιχεία.

«Εγιναν λάθη»

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι λόγω των λαθών καταβλήθηκαν συνολικά στους αγρότες 90 εκατ. λιγότερα από αυτά που προβλέπονταν. «Εγιναν λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν. Είναι ολοφάνερο ότι δεν ασκείται σωστή διοίκηση», ανέφεραν στελέχη κοντά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, πάντως, έως χθες αργά το βράδυ δεν είχε υποβάλει την παραίτησή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τον κ. Αυγενάκη να του εκθέσει γραπτά τους λόγους που του ζητάει να παραιτηθεί. Ο κ. Σημανδράκος έχει διοριστεί στη θέση του προέδρου από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά μέσω ΑΣΕΠ και η θητεία του είναι πενταετής, οπότε τυπικά δικαιούται να παραμείνει στη θέση του.

Εκπρόσωποι των αγροτών, ωστόσο, σημείωσαν ότι ο υπουργός κ. Αυγενάκης ρίχνει την ευθύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να μην την επωμιστεί ο ίδιος.

Η νέα ΚΑΠ

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, κανένας δεν είχε ενημερώσει τους αγρότες ότι λόγω της εφαρμογής των προβλέψεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι επιδοτήσεις θα ήταν σημαντικά μειωμένες. Η βασική ενίσχυση συνολικά το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 ήταν 1.068 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, είχε δοθεί η εντύπωση ότι το ποσό που θα λάμβανε κάθε αγρότης θα μπορούσε και να αυξηθεί. Παράλληλα, πολλοί αγρότες δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα έπρεπε να δηλώσουν, οπότε έγιναν πολλά λάθη.

Χαρακτηριστικά στην Κρήτη, όπου είναι και η εκλογική περιφέρεια του υπουργού, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για «σφαγμένες επιδοτήσεις» που δεν αρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, οργανώσεις ελαιοπαραγωγών και αμπελουργών θα συνεδριάσουν το επόμενο Σάββατο προκειμένου να αναζητήσουν συλλογικές λύσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η ανακοίνωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προώθησε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούσε την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε 538.768 δικαιούχους. Οπως ανέφερε, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους, το σύνολο των χρημάτων που επρόκειτο να καταβληθούν ανέρχεται σε 488.384.809,32 ευρώ.

Τώρα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, λείπουν 90 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς των αγροτών. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στην ερώτηση για «ποιο λόγο προώθησε το ίδιο το υπουργείο δελτίο Τύπου που ανέφερε λανθασμένα στοιχεία» τόνισαν ότι «κάναμε τη διανομή της ανακοίνωσης γιατί ο οργανισμός δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό».

Οσον αφορά τα στοιχεία τα οποία θα παραδίδονταν στον εισαγγελέα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πολλοί αγρότες έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Χθες, η Πανελλήνια Ενωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ), των γραφείων δηλαδή όπου οι αγρότες συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, κατέθεσε εξώδικο εναντίον του ΟΠΕΚΕΠΕ για την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι αγρότες εξαιτίας των σφαλμάτων στους ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή