Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν 42% οι παράνομες αφίξεις

Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν 42% οι παράνομες αφίξεις

Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.581 αφίξεις έναντι 11.470 ένα μήνα νωρίτερα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση κατά 42,06% καταγράφουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.581 αφίξεις παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας, έναντι 11.470 αφίξεων που είχαν σημειωθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Οπως επισημαίνεται, οι ροές παράτυπων μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022, ενώ, κατά την πρώτη κορύφωσή τους, έφθασαν τις 2.315 αφίξεις τον περσινό Νοέμβριο. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο.

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή και εντεινόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ηδη, τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

Η κατάσταση σε Εβρο – Αιγαίο

Οπως σημειώνει το υπουργείο, «στα ανατολικά χερσαία σύνορα στον Εβρο οι ροές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο νότιο Αιγαίο. Ετσι, για παράδειγμα, οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Λέσβου στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) ήταν 5 χιλιάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν μειωθεί στους 4,1 χιλιάδες σήμερα».

Πίεση συνεχίζουν να υφίστανται, κυρίως, οι ΚΕΔ Σάμου και Κω από όπου γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ., την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τον FRONTEX.

Τις τελευταίες 48 ώρες ολοκληρώνεται και η μεταγωγή, συνοδεία αστυνομικών, των 400 περίπου παράτυπων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στη Ρόδο όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Η αποκλιμάκωση των ροών οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία», τονίζει το υπουργείο.

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής

Είναι προϊόν μιας ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης. Είναι δε αξιοσημείωτη αν συγκριθεί με την έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται αλλού, όπως στην Ιταλία, στην Κροατία αλλά και στην Ισπανία (Κανάρια Νησιά).

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες αφίξεις από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. στη νότια εξωτερική περίμετρο της ζώνης Σένγκεν, τις διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τους αιτούντες άσυλο και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε οργανωμένες δομές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εχει, επίσης, το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων, προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας, και μια αξιόπιστη και γρήγορη διαδικασία ασύλου που έχει επαινεθεί διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή