Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δύο νίκες, καύσιμο στον αγώνα των Ελλήνων

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δύο νίκες, καύσιμο στον αγώνα των Ελλήνων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο της 7ης Δεκεμβρίου 1940 ξημερώνει θριαμβευτικό για τους μαχόμενους Ελληνες: οι Αγιοι Σαράντα, σημαντική ναυτική, στρατιωτική και αεροπορική βάση, πέφτουν στα χέρια του ελληνικού στρατού.

«Τα δρώντα εις τον παραλιακόν τομέα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία είχον περισφίγξει την πόλιν από τριημέρου εγκατασταθέντα εις τας επικαίρους θέσεις Λυκουρέζι και Βρυώνη, ευρισκομένας εις μικράν απόστασιν από του λιμένος, έβαλλον από της πρωίας διά του πυροβολικού των εναντίον των απομενουσών ιταλικών δυνάμεων», έγραφε η «Καθημερινή». Οι Ιταλοί τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους πολύτιμα πολεμοφόδια.

∆ύο ημέρες αργότερα, μία ακόμη νίκη εμψυχώνει τους Ελληνες: ο στρατός μας εισέρχεται στο Αργυρόκαστρο. Ο εκδότης της «Καθημερινής» Γεώργιος Α. Βλάχος γράφει χαρακτηριστικά: «Νίκη! Νίκη!… Τα θαυμαστικά πετούν επάνω εις το χαρτί όπως αι λόγχαι, εκφραστικώτερα από κάθε επιφώνημα, κάθε φράσιν: Νίκη! Νίκη!…».

Ο Σπύρος Μελάς, απεσταλμένος στο μέτωπο, αποτυπώνει τις αντίξοες συνθήκες στα βουνά της Αλβανίας: «Μετά τον θρίαμβον του Πόγκραδετς εντατική εκκαθάρισις υψωμάτων. Θολός ουρανός, αντάρες καθισμένες στα γύρω βουνά, χιόνι, κρύο δριμύ. Και πρέπει ν’ ανεβούμε στα παγωμένα πλευρά του βουνού, να παρακολουθήσωμε, κοντά στα φανταράκια μας, την έσχατη προσπάθεια για το ξεκαθάρισμα από τις οπισθοφυλακές των Ιταλών και την ολοκλήρωση της κατοχής μας».

Την ίδια ώρα, ένας Βρετανός δημοσιογράφος εξυμνεί την ελληνική προσπάθεια, αναφέροντας ότι οι επιτυχίες του στρατού μας «αποτελούν γεγονός παγκοσμίου σημασίας» και «έχουν επιδράσει επί της διπλωματίας εις μέγιστον βαθμόν και έχουν μεταβάλει την ισορροπίαν». Στην ερώτηση «τι είδους άνδρες είναι αυτοί οι Ελληνες», απαντά: «Είναι ήρωες εν όλη τη σημασία της λέξεως χωρίς να το δείχνουν. ∆εν ομοιάζουν διόλου με τους κατά συνθήκην ήρωας των αγγλο-αμερικανικών κινηματογραφικών ταινιών».

Στα μετόπισθεν όμως, όλοι συμβάλλουν στον αγώνα: «Η Μαριγώ χήρα Κων. Γκαμήλη, μήτηρ φονευθέντος οπλίτου κατά τον πόλεμον 1914-1922, απέστειλε προς τον Υπουργόν Εθνικής Προνοίας το δίπλωμα και φυλλάδιον της εκ δραχμ. 300 συντάξεως την οποίαν υπό την ιδιότητά της ως μητρός φονευθέντος εν πολέμω εισπράττει, με την δήλωσιν ότι παραιτείται της συντάξεώς της υπέρ του Εθνικού αγώνος».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δύο νίκες, καύσιμο στον αγώνα των Ελλήνων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή