Σεισμός: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια

Σεισμός: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια

Μιλούν στην «Κ» οι Αθανάσιος Γκανάς και Κώστας Παπαζάχος - Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές ζημιές, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08:26 κοντά στο Προκόπι Ευβοίας ήταν «πιθανότατα ο κύριος», σημειώνει στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προειδοποιώντας πως αναμένεται να υπάρχουν ζημιές στα παλιά κτίρια της περιοχής.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «αναμφίβολα μια ισχυρή δόνηση πάνω σε ένα μικρό ρήγμα της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας. Στην Κεντρική Εύβοια δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα που θα μπορούσε να δώσει σε εκείνο το σημείο αυτόν τον σεισμό. Αυτή η περιοχή έδινε μια σεισμική ακολουθία την περίοδο 2007-2008 στα ανοιχτά του Μαντουδίου και τότε ήταν που μας είχε απασχολήσει τελευταία φορά». 

Ο κ. Γκανάς σημειώνει πως «παρότι η δόνηση ήταν ισχυρή, ο σεισμός είναι μεσαίου μεγέθους, συνολικά μιλώντας. Θα περιμένουμε λίγες ώρες για να δούμε αν ήταν ο κύριος, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα ήταν ο κύριος, αφού είχαμε ήδη μετασεισμό 3,7 Ρίχτερ». 

«Αναμένεται πάντως να υπάρχουν ζημιές στα παλιά κτίρια της περιοχής» εκτίμησε ο κ. Γκανάς, εξηγώντας παράλληλα πως «το ότι έγινε τόσο αισθητός στην Αττική έχει να κάνει με τον φλοιό της Στερεάς Ελλάδας, καθώς η σύσταση του είναι τέτοια που η απόσβεση στα σεισμικά κύματα να είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα αυτά να φτάνουν μακριά, ανεμπόδιστα». 

«Μιλάμε για μια περιοχή χαμηλού δυναμικού στους σεισμούς όπου δεν υπάρχουν σημαντικά ενεργά ρήγματα τα οποία να συνδέονται και με ιστορικούς σεισμούς. Είναι μια ορεινή αραιοκατοικημένη περιοχή. Ο σεισμός εν ολίγοις δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Απλώς έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα 100 χιλιομέτρων- εκτός από το Λεκανοπέδιο έγινε αισθητός και σε Βόλο και σε Σποράδες» σημειώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.

Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή, είπε.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Πάντως, μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές. »Δεν έχουμε αναφορές ούτε για πτώσεις σπιτιών ούτε για τραυματισμούς ανθρώπων. Να τονίσω όμως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε πλήρη εικόνα σε αυτή την περιοχή όπου υπάρχουν και αρκετές στοές άλλα και μεταλλεία. Θα είμαστε σίγουροι για το αποτύπωμα του σεισμού τις επόμενες ώρες» διευκρίνισε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT