Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Π» – Πού καταγράφονται προβλήματα

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Π» – Πού καταγράφονται προβλήματα

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις. 

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd: 12:48

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις. 

Στον Δήμο Αιγιαλείας, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς εξαιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Σοβαρά προβλήματα και στα Τρίκαλα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα το επαρχιακό δίκτυο σε κάποια χωριά να έχει υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και τα πεδινά της περιοχής.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Π» – Πού καταγράφονται προβλήματα-1
Φωτ. trikalavoice

Οπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταπτώσεις βράχων και αρκετή λάσπη είναι το αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, με 12 μηχανήματά της να επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές.

Σε τέσσερα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας η οδική σύνδεση γίνεται από την πλευρά της Πύλης, καθώς η οδική σύνδεση από την πλευρά της Καλαμπάκας έχει διακοπεί.

Μεγάλες κατολισθήσεις στο νομό Ιωαννίνων

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στον νομό Ιωαννίνων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα.

Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι και στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Κατάρρευση πρανούς στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης κατάρρευση του πρανούς στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής, στο ύψος του Πισοδερίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία δεν διακόπηκε και διεξάγεται με τη συνδρομή των αστυνομικών που βρίσκονται επιτόπου. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί σήμανση.

Προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κατευθύνεται στο σημείο για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια της χώρας

Απαγορευτικό απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ για ορισμένα λιμάνια της χώρας λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από τον λιμένα του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Champion Jet.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, αλλά και ορισμένων συμβατικών πλοίων.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στη βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Καβάλα – Πρίνο και Κεραμωτή – Θάσο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που αναμένεται να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Χαλάζι και κύματα τεσσάρων μέτρων τα κύρια χαρακτηριστικά

Σημειώνεται ότι χαλαζοπτώσεις, με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους, και υψηλός κυματισμός, με σημαντικό ύψος κύματος άνω των τεσσάρων μέτρων στο βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, θα είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Π», που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας. 

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Π» – Πού καταγράφονται προβλήματα-2
Φωτ. INTIME NEWS

Ειδικότερα, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει τους 20 με 24 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για σήμερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα δεχτεί η Ηπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα και σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4.

Από το μεσημέρι, στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στη Θεσσαλία.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, αναμένεται κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο στο βόρειο Αιγαίο λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων.

Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα θα φτάσουν έως και 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι έντασης 5 με 6 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Υφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα. Ανεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα δυτικοί.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει κατά τις πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής.

 
 

 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή