Αναβάθμιση της πυρανίχνευσης με τεχνητή νοημοσύνη, στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Αναβάθμιση της πυρανίχνευσης με τεχνητή νοημοσύνη, στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Σκοπός είναι η έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς στο δάσος και η αυτόματη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμη φορά, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καινοτομεί και έρχεται πρώτος πανελλαδικά να αναβαθμίσει το υφιστάμενο σύστημα πυρανίχνευσης που είχε τοποθετήσει από το 2017 στο βουνό του – ένα σύστημα που έχει διακριθεί ήδη, με 3 βραβεία το 2018. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης νέων μονάδων πυρανίχνευσης «ΑΝΑΝΙΑΣ» με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καινοτομεί και πάλι. Συνολικά έχει εγκαταστήσει 20 κάμερες στο βουνό και σε δασύλλια, ενισχύοντας τα ήδη τοποθετημένα υδροβόλα και τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης που είχε στη διάθεσή του για την προστασία του Υμηττού.

Σκοπός είναι η έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς στο δάσος και η αυτόματη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών. Η άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η ταχύτατη κινητοποίησή τους σώζουν κάθε πνεύμονα πρασίνου που κινδυνεύει, αφού οι άγρυπνοι φρουροί της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, του δήμου και των εθελοντών, με πλήρη επαγγελματισμό και τεχνογνωσία ελέγχουν αμέσως τη φωτιά πριν να πάρει διαστάσεις.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της λύσης πυρανίχνευσης «ΑΝΑΝΙΑΣ» που έχει εγκατασταθεί στον δήμο είναι η τοποθέτηση θερμογραφικών καμερών με ραδιομετρία και οπτικών καμερών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence), που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος, την ενεργειακή του αυτονομία με νέας γενιάς φωτοβολταϊκά.

«Η μάχη για την πρόληψη και την προστασία των δασών μας είναι συνεχής και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται με τις τεχνολογίες που διαρκώς αναβαθμίζονται και αλλάζουν», τονίζει ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος. Σημειώνει ότι «ο ΣΠΑΥ μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” υλοποιεί σε όλο τον Υμηττό το αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παραδοθεί σύντομα. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης προσεχώς δημιουργείται Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας HUB, που θα βασίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Ερευνα και θα είναι κάτι το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT