Tο 12% των Ελλήνων ζει με διαβήτη – Πολλοί με αρρύθμιστο σάκχαρο

Tο 12% των Ελλήνων ζει με διαβήτη – Πολλοί με αρρύθμιστο σάκχαρο

Το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με Διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 ευρώ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με διαβήτη, ενώ το 12,4% εμφανίζει προδιαβήτη, εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπολογίζεται πως σε ποσοστό 29,1% των ατόμων με διαβήτη, η νόσος παραμένει αρρύθμιστη.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια δύσκολα αντιληπτή και πολύπλοκη νόσος που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής. Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτή τη νόσο. Είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να είναι εκπαιδευμένοι και ενήμεροι, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πάσχοντες από τη νόσο», τονίζει.

Οπως αναφέρει ο κ. Μακρυνάκης, η επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα του διαβήτη πρέπει να ανανεωθεί και να ενισχυθεί, καθώς «ο τομέας έχει αδικηθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών και της έλλειψης προσωπικού. Αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τα διαβητολογικά κέντρα και τα διαβητολογικά ιατρεία στη χώρα μας σε αποδυνάμωση και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών».

«Ενημερώσου για τους κινδύνους, δράσε έγκαιρα»

Η εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιεί στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με κεντρικό μήνυμα «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα», εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης επιπλοκών.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, παθολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», επισημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Για τα άτομα που κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2, η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της».

Σύμφωνα με την κ. Μαυρογιαννάκη, στην Ελλάδα, «το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 ευρώ, ενώ το 12% του προϋπολογισμού για την υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός είναι οικονομικά αποδοτικός και κρίνονται αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης».

Καταλήγοντας η κ. Μαυρογιαννάκη σημειώνει: «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χρειαζόμαστε γιατρούς άρτια εκπαιδευμένους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Αμεσα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα διαβητολογικά κέντρα, να συσταθούν θέσεις εξειδικευομένων στον σακχαρώδη διαβήτη και να ξεκινήσει η εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή