«Μη εφαρμογή του εικονικού συμψηφισμού στις ενεργειακές κοινότητες»

«Μη εφαρμογή του εικονικού συμψηφισμού στις ενεργειακές κοινότητες»

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ακόμα και μετά το πέρας 14 μηνών δεν έχει διενεργηθεί εκκαθάριση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχετική επιστολή που απέστειλαν στις 6/11/20923 στη ΡΑΕΥΥ και το ΥΠΕΝ, η Οργάνωση Electra Energy και η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που, όπως σημειώνουν, αντιμετωπίζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι ενεργειακές κοινότητες και τα μέλη τους ως καταναλωτές στην Ελλάδα και αφορά στην ανεπαρκή εφαρμογή του μοντέλου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο καταγράφεται έντονος προβληματισμός από την ανεπαρκή τήρηση των όρων των συμβάσεων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που αφορούν στην εκκαθάριση απορροφηθείσας και εκχυθήσας ενέργειας σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ακόμα και μετα το πέρας 14 μηνών δεν έχει διενεργηθεί εκκαθάριση.

Στην Ελλάδα, όπου το 26.3% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια, ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών  αδυνατεί να εγκαταστήσει οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα για πολλούς λόγους, π.χ, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας κατάλληλης επιφάνειας, όπως η ταράτσα. Αυτή την ανάγκη ικανοποιούν οι ενεργειακές κοινότητες, μέσω των οποίων ομάδες πολιτών μπορούν να συνεπενδύσουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών, συμψηφίζοντας συλλογικά την παραγόμενη ενέργεια με αυτή που καταναλώνουν στα σπίτια, τα γραφεία, ή τις επιχειρήσεις τους.

Ως εκ τούτου, η Electra Energy και η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και η τήρηση των νομικά κατοχυρωμένων υποχρεώσεων όπως απορρέουν από τις σχετικές συμβάσεις εικονικού συμψηφισμού. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων νοικοκυριών, και δη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αναμένουν την άμεση οικονομική ελάφρυνση από τα επενδεδυμένα κεφάλαιά τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή