Μαθητές γυμνασίου «όμηροι» χάκερ

Μαθητές γυμνασίου «όμηροι» χάκερ

Η νέα μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. Πως ένας άγνωστος κατέλαβε τον έλεγχο των λογαριασμών τους

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μητέρα της μαθήτριας Γυμνασίου ήταν ακόμα αναστατωμένη καθώς περιέγραφε τα όσα συνέβησαν στην κόρη της και πολλούς άλλους μαθητές Γυμνασίου στα βόρεια προάστια των Αθηνών, οι οποίοι έπεσαν θύματα μια νέας μορφής διαδικτυακού εκφοβισμού.

Το απόγευμα η κόρη της δέχθηκε ένα προσωπικό μήνυμα από αριθμό συμμαθητή της σε διαδικτυακή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Στην αρχή παραξενεύτηκε καθώς δεν μιλάει πολύ με το συγκεκριμένο παιδί. Δέχθηκε μια αναπάντητη κλήση και έπειτα ο ίδιος την παρακάλεσε να του αποστείλει τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού αυτού που έβλεπε στην οθόνη του κινητού της. Η μαθήτρια έστειλε τους αριθμούς και ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να μπει πλέον στην εφαρμογή. Η μητέρας της κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Στέλνω μήνυμα επί τόπου στην κόρη μου, που βρίσκεται δίπλα μου. Και μου απαντάει ένας άλλος σαν να είναι η κόρη μου και μου γράφει: “έλα, θα μου κάνεις μία χάρη;. Έβλεπα ότι κάποιος άλλος ενεργεί σαν να είναι το παιδί μου».

Η κόρη της δεν ήταν το μοναδικό θύμα

Μητέρα και κόρη ξεκίνησαν να ενημερώνουν μαθητές και γονείς για το περιστατικό. Οσο επικοινωνούσε με τους υπόλοιπους, κατάλαβε πως η κόρη της δεν ήταν το μοναδικό θύμα. Και άλλοι μαθητές είχαν «χακαριστεί» με αποτέλεσμα κάποιος άγνωστος χρήστης να έχει πάρει τον έλεγχο του λογαριασμού τους στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και να στέλνει μηνύματα από τον αριθμό τους, προσποιούμενος ότι είναι αυτοί. «Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Πήρε έκταση πάρα πολύ γρήγορα», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μόλις της κοινοποιήθηκε το πρόβλημα, η ίδια το γνωστοποίησε στους γονείς, το 15μελές του σχολείου καθώς και τη διεύθυνση, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα: «Ελέγξτε όλοι με τα παιδιά σας το κινητό τους. Να σας στείλουν δοκιμαστικά ένα μήνυμά από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων να δείτε αν θα έρθει σε εσάς τους ίδιους ή θα απαντήσει κάποιος άλλους. Αν λάβουν κλήση στο κινητό τους από περίεργο αριθμό με 11 ψηφία να μην το σηκώσουν και να μην πουν σε ΚΑΝΕΝΑΝ από  ποια ψηφία αποτελείται αυτός ο αριθμός!».

«Ολοι οι γονείς είναι αναστατωμένοι. Δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ», αναφέρει μητέρα μαθητή στην «Κ», λέγοντας πως η ενημέρωση που έλαβε εκείνη τη στιγμή προστάτευσε την ίδια και τον γιο της. «Ελα, θέλω μια χάρη. Απάντα», ήταν το μήνυμα που έλαβε η γυναίκα, ενώ ο 11χρονος γιος της έλαβε μήνυμα στο οποίο ο χρήστης του απευθυνόταν ονομαστικά. «Έλα Γιάννη*! Τι κάνεις; Πώς είσαι;». Μπλόκαραν απευθείας τον αριθμό.

«Μπαίνω σε μια συνομιλία μαζί του και τον ρωτάω: “γιατί το κάνεις αυτό;” Και μου λέει ότι “για πλάκα” και αρχίσει να βρίζει»

Η μητέρα, η κόρη της οποίας είχε πέσει θύμα, έστειλε προσωπικό μήνυμα σε έναν από τους μολυσμένους λογαριασμούς που είχε “εισβάλει” σε μια ομαδική συνομιλία μαθητών ρωτώντας τον χρήστη τον λόγο που κάνει κάτι τέτοιο. «Μπαίνω σε μια συνομιλία μαζί του και τον ρωτάω: “γιατί το κάνεις αυτό;” Και μου λέει ότι “για πλάκα” και αρχίσει να βρίζει», σημειώνει. Το περιστατικό έχει ήδη επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, καθώς όπως περιγράφουν οι μητέρες με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», τους έπιασε πανικός, φοβούμενοι ότι έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί και τα προσωπικά τους δεδομένα ενώ πλέον δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τους φίλους τους.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Εχουμε καταγγελίες στην πλατφόρμα για αντίστοιχα φαινόμενα», σημειώνει με τη σειρά της η Αντωνία Τόρρενς, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Μέριμνας Οικογένεια και Παιδιού. Οπως επισημαίνει, μετά την πανδημία παρατηρείται πως η έκφραση της βίας είναι δυσανάλογη σε σχέση με την αφορμή από την οποία ξεκινά, κάτι το οποίο ισχύει και για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου απευθύνθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν ενώ παράλληλα, κάποιοι επικοινώνησαν και με την ίδια την εταιρεία της εφαρμογής ζητώντας οδηγίες για το πώς θα προστατευτούν οι λογαριασμοί των παιδιών τους, διαδικασία που απαιτεί επίσης κάποια βήματα και δεν μπορούσε να γίνει άμεσα εκείνη τη στιγμή που είχε παραβιαστεί ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι λογαριασμοί στην εφαρμογή που είχαν χακαριστεί άρχισαν σταδιακά να απελευθερώνονται ενώ δεν υπάρχει καμία καταγγελία ότι ο χρήστης προσπάθησε να αποσπάσει κάποιο χρηματικό ποσό. 

* Για λόγους προστασίας της ταυτότητας του παιδιού, χρησιμοποιείται άλλο όνομα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT