Το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρότι η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, ο μισθός των ανδρών στην Ε.Ε είναι 12,7% υψηλότερος από των γυναικών. Μοναδική εξαίρεση το Λουξεμβούργο

το-μισθολογικό-χάσμα-ανδρών-και-γυναι-562730830

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδεικνύουν στοιχεία της Eurostat, καθιστώντας επίκαιρη την «Ημέρα Ισης Αμοιβής», η οποία εορτάζεται στις 15 Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η ίση αμοιβή των δύο φύλων κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, «οι γυναίκες στην Ε.Ε. συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. να ανέρχεται στο 13%», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό γράφημα, το μέσο μισθολογικό χάσμα στην Ε.Ε ανέρχεται σε ποσοστό 12,7%, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται σε 10,4%.

Μεταξύ των χωρών όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, περιλαμβάνεται η Εσθονία (20,5%), η Αυστρία (18,8%), η Γερμανία (17,6%) και η Ουγγαρία (17,3%).

Μόνο στο Λουξεμβούργο οι γυναίκες αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες, ενώ οι μικρότερες διαφορές -υπέρ των ανδρών- παρουσιάζονται σε Ρουμανία (3,6%), Σλοβενία (3,8%) και Πολωνία (4,5%).

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών και βάσει αυτού του νέου νόμου, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η «ημέρα ίσης αμοιβής» είναι… κινητή (15 Νοεμβρίου φέτος) καθώς σηματοδοτεί την ημερομηνία που συμβολίζει πόσες επιπλέον ημέρες πρέπει να εργασθούν οι γυναίκες μέχρι το τέλος του έτους για να κερδίσουν όσα κέρδισαν οι άνδρες την ίδια χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή