Τα Τρίκαλα γκρεμίζουν γέφυρες μετά την κακοκαιρία Daniel

Τα Τρίκαλα γκρεμίζουν γέφυρες μετά την κακοκαιρία Daniel

Η κακοκαιρία Daniel έχει αφήσει πίσω της «πολύ σοβαρές φθορές σε βασικές υποδομές και δίκτυα», σύμφωνα με τον Δήμο Τρικκαίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για την κατεδάφιση τριών πεζογεφυρών και μιας οδογέφυρας στα Τρίκαλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, καθώς η κακοκαιρία Daniel που σάρωσε την περιοχή πριν μερικές εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές φθορές. 

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος αναφέρει ότι «με βάση την ενημέρωση από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών γνωστοποιεί σε σχέση με τις γέφυρες τα εξής: Στον Δήμο Τρικκαίων, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας Daniel τον Σεπτέμβρη του 2023 με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες προκάλεσε πολύ σοβαρές φθορές σε βασικές υποδομές και δίκτυα. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού επιφανειακά συμπαρασύροντας φερτά υλικά που οδήγησαν στην εκδήλωση πλημμυρικών, κατολισθητικών και διαβρωτικών φαινομένων, καταστρέφοντας τμήματα των υφιστάμενων υδραυλικών τεχνικών και τεχνικών γεφύρωσης».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν μακροσκοπικοί έλεγχοι των γεφυρών «από μηχανικούς α) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων β) του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος γ) ιδιωτών μηχανικών μέλη της ομάδας έργου της από 2/12/2020 σύμβασης για την καταγραφή των γεφυρών δ) κλιμακίων αυτοψιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ε) του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών».

Στους ελέγχους αυτούς, «διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στα ακρόβαθρα με πιθανή υποσκαφή μεσοβάθρων διάβρωση στον φορέα-κατάστρωμα με επικινδυνότητα διέλευσης από πεζούς σε ό,τι αφορά στις πεζογέφυρες Αγίου Κωνσταντίνου, Κουτσομυλίων και Πελέκη (Αγίου Στεφάνου) και στην οδογέφυρα Γκίκα απαγορεύτηκε προσωρινά η διέλευση βαρέων οχημάτων, για λόγους ελέγχου των βάθρων από υποσκαφή».

Ο Δήμος Τρικκαίων αναφέρει ότι μετά τον έλεγχο «η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου τοποθέτησε σήμανση απαγόρευσης διέλευσης πεζών στις ανωτέρω πεζογέφυρες και απαγόρευση διέλευσης οχημάτων άνω των 10 τόνων στην οδογέφυρα Γκίκα, λόγω υπαρχουσών βλαβών στις δοκούς του φορέα». 

«Είναι σε εξέλιξη οι μελέτες κατεδάφισης των τριών πεζογεφυρών και του καταστρώματος της γέφυρας Γκίκα, καθώς και οι μελέτες ανέγερσης νέων πεζογεφυρών, στις υφιστάμενες θέσεις του Αγ. Κων/νου και των Κουτσομυλίων, καθώς και της οδογέφυρας Γκίκα», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή