Φάκελος ενημέρωση: Τι ενδιαφέρει τους Ελληνες, ποιες «πηγές» εμπιστεύονται

Φάκελος ενημέρωση: Τι ενδιαφέρει τους Ελληνες, ποιες «πηγές» εμπιστεύονται

Κερδίζουν έδαφος οι διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεόραση και οι διαδικτυακές πλατφόρμες παραμένουν οι κύριες πηγές ειδήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας στην ερώτηση για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για πρόσβαση σε ειδήσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, το 65% απάντησε την τηλεόραση, το 57% τις ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές και ειδησεογραφικές πλατφόρμες, το 55% τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το 24% το ραδιόφωνο.

Η εικόνα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς η τηλεόραση χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ειδήσεων για τους πολίτες (71%), ενώ ακολουθούν το διαδίκτυο και οι διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων (42%). Το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται την τρίτη θέση με 37% έκαστο, ενώ τελευταίος ακολουθεί ο γραπτός Τύπος, τον οποίο χρησιμοποιεί το 21% των ερωτηθέντων.

Εμπιστοσύνη στο μέσο 

Το 48% των Ευρωπαίων πολιτών εμπιστεύεται τους περισσότερους δημόσιους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας τους στο διαδίκτυο) ως πηγή ειδήσεων. Ακολουθεί ο γραπτός Τύπος (συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής τους παρουσίας), τον οποίο εμπιστεύεται το 38% των ερωτηθέντων, ενώ οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρονται από το 29%.

Το 39% των Ελλήνων εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του τη δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου), το 34% τα έντυπα μέσα, το 31% τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου).

Επίσης, όπως επισημαίνει η έρευνα, οι πολίτες της Ε.Ε. βλέπουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων και τα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των influencers, όλο και περισσότερο ως αξιόπιστες νέες πηγές.

Κατηγορίες ειδήσεων που παρακολουθούν

Τρεις είναι οι κατηγορίες των ειδήσεων που παρακολούθησε η πλειοψηφία στην Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες. Πολιτική, διεθνής και τοπική ειδησεογραφία έλαβαν ποσοστό άνω του 50% στο Ευρωβαρόμετρο, ενώ ιδιαίτερα ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η ειδησεογραφία που ασχολείται με εγκλήματα και ατυχήματα καθώς και η επιστήμη και τεχνολογία. 

 Χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Ιδιαίτερα δημοφιλές παραμένει το Facebook στην Ελλάδα, με 73% των ερωτηθέντων να απαντά πως χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα την εβδομάδα που πέρασε. Ταυτόχρονα, το Whatsapp χρησιμοποιήθηκε από λιγότερο από 1 στους 5, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος όρος στην Ευρώπη ξεπερνά το 60%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT