Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η ρυμούλκηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» στον ΟΛΘ

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η ρυμούλκηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» στον ΟΛΘ

Ρυμουλκήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα, όπου ελλιμενίζονται κυρίως επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το αντιτορπιλικό «Βέλος» και αναμένεται να γίνει περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Με εμφανείς τις ζημιές από την κακοκαιρία των προηγούμενων ωρών, το πληγωμένο σκάφος, το οποίο αποτελεί ζωντανή ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και του αντιδικτατορικού αγώνα, βρίσκεται πλέον στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, ύστερα από πολύ προσεκτική ρυμούλκηση.

Πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις.

Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού, πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είναι και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού κατά των Ιαπώνων, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, το τότε USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστήριξης αεροπλανοφόρων και ως πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών, ενώ βύθισε ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο των Ιαπώνων.

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η ρυμούλκηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» στον ΟΛΘ-1

Του απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης, καθώς και άλλα παράσημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958, το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας, μαζί με άλλα τρία ίδιου τύπου. Η παραχώρηση είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το σκάφος, που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό, αποτέλεσε ένα σημαντικό πλοίο για το Π.Ν. στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο. Παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991, ενώ το 1994 χαρακτηρίστηκε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΜΑΑ).

Σήμερα υπάρχουν μόλις 4 πλοία, από τα 175 τέτοιου τύπου που είχαν ναυπηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η ρυμούλκηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» στον ΟΛΘ-2

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε ξεκινήσει επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου τότε, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 250.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή