ΕΥΠ: Σε εγρήγορση για κατασκόπους, τζιχαντιστές

ΕΥΠ: Σε εγρήγορση για κατασκόπους, τζιχαντιστές

Στη δημοσιότητα η πρώτη απολογιστική έκθεση της ΕΥΠ κατά τα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που ζούσε κρυφά στο Παγκράτι με πλαστή ταυτότητα υπό στοιχεία «Μαρία Τσάλλα», το σχέδιο αιματηρής επίθεσης Πακιστανών στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι, η έρευνα για συμμετοχή μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε διακίνηση μεταναστών στη Λέσβο, είναι ορισμένες από τις μυστικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023 και έχουν αποτυπωθεί στην απολογιστική έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση πεπραγμένων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά τα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού, με τον επικεφαλής της Θεμιστοκλή Δεμίρη να σημειώνει ότι «εγκαινιάζεται και στη χώρα μας μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό».

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει αίσθηση λογοδοσίας και διαφάνειας και τελικά να συμβάλει στην αποκατάσταση της εικόνας και του κύρους της υπηρεσίας, το οποίο επλήγη σοβαρά από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο ίδιος ο κ. Δεμίρης εξάλλου, στο εισαγωγικό μήνυμά του σημειώνει ότι ανέλαβε το τιμόνι της ΕΥΠ «σε μια ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για την υπηρεσία» καθώς και ότι η ΕΥΠ «πρέπει ακόμα να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση, τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία του κράτους και του λαού στο σύνολό του».

Το κείμενο αριθμεί 19 σελίδες και φέρει τίτλο «Ετήσια έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης».

Η ΕΥΠ χαρακτηρίζει σημαντική τη συμβολή της «στην ανάσχεση πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές» και επιπλέον αποκαλύπτει ότι απέτρεψε την εγκατάσταση «ύποπτης προέλευσης» τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Αξιολογεί τη δράση ξένων κατασκόπων ως κύρια απειλή ασφαλείας για την Ε.Ε. προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας. Στην έκθεση κάνει αναφορά στην υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα», της Ρωσίδας κατασκόπου που είχε καταφέρει να αποκτήσει με πλαστά δικαιολογητικά την ελληνική ιθαγένεια και να πραγματοποιεί ταξίδια στην Ε.Ε., δίχως να κινεί υποψίες. «Για την οικοδόμηση της ψευδούς ταυτότητάς της οι ξένες υπηρεσίες εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη», παρατηρεί ο συντάκτης του κειμένου. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση ενός 39χρονου Ρώσου, που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών και διαπιστώθηκε ότι και αυτός είχε αποκτήσει με πλαστά δικαιολογητικά την ελληνική ιθαγένεια, η οποία και τελικά του αφαιρέθηκε.

ΕΥΠ: Σε εγρήγορση για κατασκόπους, τζιχαντιστές-1
Η ΕΥΠ έμαθε για την ύποπτη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου (φωτ.) που κυκλοφορούσε με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» τον Ιανουάριο του 2023. Ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι (κάτω). Είχε καταφέρει να αποκτήσει με πλαστά δικαιολογητικά την ελληνική ιθαγένεια και να πραγματοποιεί ταξίδια στην Ε.Ε., δίχως να κινεί υποψίες.

ΕΥΠ: Σε εγρήγορση για κατασκόπους, τζιχαντιστές-2
[INTIME NEWS]

Η ΕΥΠ συνέδραμε στη σύλληψη υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Συνεργασία

Η τρομοκρατία και ειδικότερα η ισλαμική τρομοκρατία χαρακτηρίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων εξαιτίας της αξιοποίησης του Διαδικτύου και των social media για τη ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση τρομοκρατών. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας ατόμων, τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», παρατηρεί η ΕΥΠ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές.

Υπάρχει παραπομπή στην έρευνα για τη σύλληψη δύο υπηκόων Πακιστάν που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι όπως και τον εντοπισμό και τη σύλληψη (από την ΕΛ.ΑΣ.) αλλοδαπών σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τζιχαντιστική τρομοκρατία. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΕΥΠ συμμετείχε σε 5 τέτοιες έρευνες στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023.

Στο πεδίο της παράτυπης μετανάστευσης η ΕΥΠ συνέδραμε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης σε έρευνα που ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2023 με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών σε βάρος 21 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ακόμα γίνεται αναφορά σε «πληροφοριακή επιχείρηση» που διεξήγαγε η ΕΥΠ για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο, η οποία στην έκθεση χαρακτηρίζεται «κατασκευασμένο αφήγημα». Επισημαίνεται τέλος ότι η υπηρεσία είχε συμμετοχή στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών (όπως π.χ. η δολοφονία 6 Τούρκων υπηκόων στη Λούτσα) αλλά και στην κατάσχεση φορτίων στρατιωτικού υλικού και υλικών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης που έγινε προσπάθεια να διακινηθούν στη Ρωσία, μέσω Ελλάδας.

Το τελευταίο σκέλος της έκθεσης αφορά τους κινδύνους και τις δράσεις της ΕΥΠ αναφορικά με θέματα κυβερνοασφάλειας. Οπως επίσης και τις αλλαγές στην υπηρεσία και τη διαδικασία άρσης απορρήτου που αποφασίστηκαν στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών. Οπως για παράδειγμα την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επιλογή του διοικητή της υπηρεσίας και την άρση απορρήτου ειδικά σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή