Κρήτη: Αισθητή μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα

Κρήτη: Αισθητή μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα

Σε πρόσφατη σύσκεψη εργασίας στην Κρήτη, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία master plan για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο νησί

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή είναι η μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα Αποσελέμη του Ηρακλείου Κρήτης καθώς και σε άλλα φράγματα του νησιού, ως συνέπεια της έντονης ξηρασίας που επικράτησε τον περσινό χειμώνα.

«Τον προηγούμενο χειμώνα είχαμε έναν ξηρό γενικά υδρολογικό χειμώνα, δεν είχαμε δηλαδή τις βροχές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια τα φράγματα που διαχειριζόμαστε εμείς ως οργανισμός ανάπτυξης Κρήτης να μην έχουν υπερχειλίσει», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης Πάρης Παπαδογιάννης.

Ο ίδιος τόνισε ότι στο βασικό φράγμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο και έχει να κάνει με το φαράγγι Αποσελέμη, η χωρητικότητά είναι 25,3 εκατ. κυβικά νερό και από εκεί υδροδοτούνται το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Αγιος Νικόλαος, τρεις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. «Αυξάνονται έτσι οι απαιτήσεις για διάθεση νερού. Αυτή τη στιγμή η στάθμη είναι στα 400.000 κυβικά νερού, τη στιγμή που, όπως είπα, η χωρητικότητα είναι στα 25,3 εκατ. κυβικά», σημειώνει.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε το ίδιο στο άλλο φράγμα στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει χωρητικότητα 22,3 εκατ. κυβικά νερού. Κίνδυνος για να διψάσει η Κρήτη, θεωρώ ότι με τα σενάρια που έχουμε εκπονήσει, δεν υπάρχει. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις ΔΕΥΑ του νησιού», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αυγενάκης: Master plan για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη

Παράλληλα, σε σύσκεψη εργασίας στις 19/11 με τίτλο «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα», παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης και φορέων του νησιού, αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση, οι προτεραιότητες και οι βασικές στοχεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία master plan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία για την ενιαία διαχείριση των υδάτων, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει από το 2016 τη σχετική πρόταση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με τη συνεργασία όλων των φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή