Ηράκλειο: Αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν σε βουνοπλαγιά

Ηράκλειο: Αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν σε βουνοπλαγιά

Εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, μια μαρμάρινη κεφαλή και ένα ακέραιο κυκλαδικό ειδώλιο, πιθανώς της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μαρμάρινη κεφαλή και κυκλαδικό ειδώλιο, πιθανώς της τρίτης χιλιετίας π.Χ., βρέθηκαν σε βουνοπλαγιά στις Γούρνες Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τα αντικείμενα περισυλλέχθηκαν και στη συνέχεια εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο.

Από την πλευρά της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται πως τα ευρήματα που συνιστούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, είναι, μεταξύ άλλων, μια μαρμάρινη ανδρική κεφαλή, τμήμα κεφαλής πήλινου ειδωλίου φτιαγμένου σε μήτρα πιθανόν ρωμαϊκής περιόδου καθώς και ένα ακέραιο ειδώλιο κυκλαδικού τύπου γυναικείας μορφής με τα χέρια ενωμένα στην κοιλιακή χώρα πιθανώς της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

Στα ευρήματα αρχαιολογικής αξίας περιλαμβάνεται επίσης η απόληξη ενός χάλκινου ξίφους με κεντρική νεύρωση, πιθανώς της μινωικής περιόδου, οστέινο εργαλείο με τέσσερις οπές σπασμένο σε 3 μέρη, τμήμα στλεγγίδας της κλασικής ή ρωμαϊκής περιόδου, πήλινο γυναικείο ειδώλιο φτιαγμένο σε μήτρα πιθανώς κλασσικής ή ρωμαϊκής περιόδου καθώς και βυζαντινή πόρπη από κράμα χαλκού του εβδόμου αιώνα μ.Χ.

«Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή