Tα θυρανοίξια της Παναγίας Μπαλίνου στην Πόλη

Tα θυρανοίξια της Παναγίας Μπαλίνου στην Πόλη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πρωί στην περιοχή Μπαλάτ, στην ακτή του Κεράτιου Κόλπου, μια περιοχή με πλακόστρωτα στενά, πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια και μπουγάδες απλωμένες στα μπαλκόνια, ο κόσμος στους δρόμους ήταν λιγοστός. «Ελάτε, ελάτε, εδώ είναι!», έσπασε την ησυχία ένα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα, που τρέχοντας χάθηκε πίσω από τον ψηλό τοίχο της εκκλησίας. Είχαν προφανώς μάθει ότι εκείνο το πρωί τελούνταν λειτουργία στον ναό προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και έσπευδαν να τον δουν από κοντά. Αλλά ταυτόχρονα να είναι και μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής.

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλίνου στην Κωνσταντινούπολη, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, έχοντας συνδεθεί με τη ζωή και τις ίντριγκες μεγάλων φαναριώτικων οικογενειών, είχε πάρει ξανά ζωή. Αυτό, χάρη στην πρωτοβουλία του επιχειρηματία που κατάγεται από την Πόλη, ιδρυτή και προέδρου της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη, να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων συντήρησης. Η εκκλησία ξανάνιωσε, επαναφέροντας λίγη από τη λαμπρότητα του παρελθόντος.

«Η επαναλειτουργία του ιερού ναού της Παναγίας του Μπαλίνου συνιστά πράξη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα χρέος προσωπικά για μένα. Είναι ένα έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα. Νιώθω ευλογημένος που αξιώθηκα να επιστρέψω στην Πόλη λίγο από την αγάπη που μου έμαθε και μου έδωσε», είπε ο κ. Νικολαΐδης, απευθυνόμενος το ίδιο βράδυ στους προσκεκλημένους του από την ελληνική κοινότητα της Πόλης.

Ηταν η τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών του, με απώτερο στόχο και διακαή πόθο την αναζωογόνηση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Στις αρχές του καλοκαιριού, στο Ζωγράφειο, είχε απονείμει υποτροφίες σε πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, την Ιμβρο και την Τένεδο για τη συνέχιση των σπουδών τους στη μνήμη τριών διαπρεπών καθηγητών της Πόλης, Δημήτριου Φραγκόπουλου, Δημήτριου Νικολαΐδη και Αλέξανδρου Αλεξανδρίδη. Επιπλέον, η PeopleCert έλαβε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει όλους τους πίνακες των τάξεων του Ζωγραφείου με διαδραστικούς, ενώ ο κ. Νικολαΐδης συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου παιδότοπου στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην ανατολική πλευρά της Πόλης.

«Η ελληνική κοινότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αριθμεί σήμερα 2.500 άτομα, με ένα μεγάλο ποσοστό άνω των 70 ετών», είπε ο κ. Νικολαΐδης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα «θυρανοίξια» της Παναγίας Μπαλίνου. «Οταν ήμουν στο δημοτικό, τη δεκαετία του ’70, ήμασταν 20.000, ίσως και παραπάνω. Στη Χαλκηδόνα αποφοιτούσαν τότε 30 νεαρά βλαστάρια μόνο από ένα δημοτικό σχολείο. Ολα τα σχολεία είχαν πάνω από 2.000 άτομα. Σήμερα όλα τα σχολεία έχουν 250 παιδιά. Μπορεί όμως να υπάρξει ανασυγκρότηση του Ελληνισμού της Πόλης;», αναρωτήθηκε.

«Οι επιχειρηματίες έχουμε απλά κριτήρια γιατί αλλιώς χάνεις την μπάλα. Οταν ήμασταν 20.000 το σύστημα δούλευε. Αρα αν ξαναγίνουμε 20.000 άτομα θα υπάρχουν σχολεία, παιδιά, φιλίες, γάμοι, βαφτίσια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εκκλησίες θα γεμίζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή