Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου στο μέτωπο

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου στο μέτωπο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 Φεβρουαρίου 1941 ένας υψηλός επισκέπτης αναπτερώνει το ηθικό των μαχόμενων Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Αλβανίας: ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄.

Γράφει ο απεσταλμένος της «Καθημερινής» με το ψευδώνυμο «Πολεμιστής»: «Αίφνης, αντήχησε το τηλέφωνο της μονάδος.

Ο στρατιώτης που ευρίσκετο εκεί κοντά, προσηλωμένος στην αφήγησι μιας εφόδου, επήρε το ακουστικό.

Κάτι του είπαν, κάτι είπε. “Τι;”, “Πώς;”, “Ο Βασιληάς;”. “Είσαι σίγουρος;”… Και έπειτα γύρισε σε μας. “Ερχεται ο Βασιληάς!”.

“Ο Βασιληάς!…”. Την πρώτην έκπληξι, το πρώτο σταμάτημα, την πρώτη απορία, την ηκολούθησε μια κραυγή: “Ζήτω ο Βασιληάς!”.

»Σήμερα –δεν θα το ξέρατε βέβαια σεις οι Αθηναίοι, γιατί σας το εκράτησαν, για λόγους που καθένας μας εννοεί, μυστικό– σήμερα ευρίσκεται εδώ, αύριο αλλού, περνά τη νύχτα του σε μια κατασκήνωσι και ξημερώνοντας στην πρώτη γραμμή ανταμώνει τους μαχητάς της και, Βασιληάς και στρατιώται αδελφωμένοι στο κοινό ιδεώδες της θυσίας για την Πατρίδα, σφίγγουν στοργικά το χέρι κι ο ένας προσφέρει στον άλλο σιγαρέττο».

Οι περιγραφές είναι χαρακτηριστικές: «Απ’ όπου περνά τα φανταράκια αφήνουν τις γραμμές, τρέχουν κοντά του, του σπρώχνουν τ’ αυτοκίνητο, του φιλούν τα χέρια και η λατρεία γίνεται πάθος, φανατισμός. […]

Είναι ένας Βασιληάς όλο χαμόγελο, όλο καλό κέφι. Ολος ενθουσιασμό! Βασιληάς-συστρατιώτης. Οσο έμεινε μαζύ μας μοιράσθηκε την κούρασι του φαντάρου.

Και έσκυψε στοργικός πατέρας στον τραυματία και άκουσε για ηρωϊσμούς και μοίρασε παράσημα».

Μία ημέρα αργότερα οι Ιταλοί θα βομβαρδίσουν τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας. «Δύο βόμβαι έπεσαν επί του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας, η μία εις το προαύλιον και την είσοδον του ναού και η άλλη εις το άκρον αριστερόν του μεγάλου τρούλλου.

Αι βόμβαι διέτρυσαν την σκέπην με συνέπειαν να καταρρεύσουν ο γυναικωνίτης και μέρος του κωδωνοστασίου. Ευτυχώς τα ψηφιδωτά και τα άλλα καλλιτεχνικά κειμήλια του ναού δεν υπέστησαν ζημίαν.

Αποτροπιασμόν προεκάλει η θέα των αγίων εικόνων και των ιερών σκευών τα οποία διεσκορπίσθησαν επί του εδάφους. Αμα τη λήξει του συναγερμού χιλιάδες λαού συνέρρευσαν εις τον ναόν και προσηύχοντο», ανέφερε η «Κ».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου στο μέτωπο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή