«Γιατί πούλησα τα πάντα για να δωρίσω ένα σύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ»

«Γιατί πούλησα τα πάντα για να δωρίσω ένα σύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ»

Η 84χρονη Αθηνά Παπαχρήστου αποφάσισε να κάνει αυτή τη δωρεά στη μνήμη του συζύγου της που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία της κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τους χρήστες των social media να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τη συγκινητική της πράξη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τη συγχαίρει. Η κ. Αθηνά Παπαχρήστου δώρισε ένα καινούργιο και σύγχρονο ασθενοφόρο αξίας 65.000 ευρώ στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου. «Πούλησα ό,τι είχα και δεν μου έμεινε τίποτα», λέει στην «Κ» η κ. Παπαχρήστου. Το ασθενοφόρο έφθασε έναν χρόνο μετά την έκκληση της 84χρονης γυναίκας. 

Τηλεφωνούσαμε για να μας στείλουν ΕΚΑΒ από την Πάτρα αλλά εκείνο πήγαινε να παραλάβει τους ανθρώπους εκεί και μας έλεγαν ότι θα ερχόταν όποτε επέστρεφε από εκείνη την περιοχή.

Η συνταξιούχος αγρότισσα αποφάσισε να κάνει αυτή τη δωρεά στη μνήμη του συζύγου της που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. «Ημασταν μαζί 60 χρόνια. Ηταν κατάκοιτος τα τελευταία 12 και πηγαίναμε σε γιατρούς, είχα κι εγώ ένα θέμα με το νεφρό μου. Τηλεφωνούσαμε για να μας στείλουν ΕΚΑΒ από την Πάτρα αλλά εκείνο πήγαινε να παραλάβει τους ανθρώπους εκεί γιατί είναι μεγάλη περιφέρεια. Μας έλεγαν ότι θα ερχόταν όποτε επέστρεφε από εκείνη την περιοχή», εξηγεί.

Το περιστατικό που έδωσε τη «χαριστική βολή»

Η ίδια θυμάται ότι είχε χάσει τρία ραντεβού στο νοσοκομείο για διαδερμική νεφρολιθοτριψία επειδή δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθεί. «Την τέταρτη και τελευταία φορά ήρθε ένα ασθενοφόρο από την Πάτρα και όπως περνούσε πάνω από τη γέφυρα χάλασε. Πήρα ένα ταξί και πήγα μόνη μου».

Ωστόσο, η ταλαιπωρία για εκείνη και τον σύζυγό της δεν σταμάτησε εκεί. Οι γιατροί συμβούλευαν τον σύζυγο να κάνει εξετάσεις στο κεφάλι στα Γιάννενα ή στην Κρήτη. Τελικά, με χίλια βάσανα, ταξίδεψαν για τα Γιάννενα με το ασθενοφόρο. «Προτού όμως φτάσουμε στην Αρτα, χάλασε το νοσοκομειακό. Μας είπαν ότι θα μας κατέβαζαν για να το επισκευάσουν. Εκεί όπου κατεβήκαμε, είχε χιόνια. Βρήκαμε ένα στέγαστρο για τη νύχτα. Μας πήραν κάτι βοσκοί που νωρίτερα άκουσαν την κουβέντα μας. Ηταν μια πολύ καλή οικογένεια. Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία, πήγαμε στα Γιάννενα και επιστρέψαμε στο Μεσολόγγι».

Οπως τονίζει η κ. Παπαχρήστου, αυτή η απελπισία την έκανε να δωρίσει στο Μεσολόγγι ένα ασθενοφόρο. «Αχρείαστο να είναι. Ομως, δοξάζω την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ιησού Χριστό όπως περπατάω, να φύγω. Να μη μείνω σε ένα κρεβάτι όπως παρέμεινε ο σύζυγός μου επί 12 χρόνια».

«Γιατί πούλησα τα πάντα για να δωρίσω ένα σύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ»-1
23 Νοεμβρίου 2023: Παραλαβή δωρεάς ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου οχήματος για τον Τομέα ΕΚΑΒ Μεσολογγίου. Φωτ. ΕΚΑΒ

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η κ. Αθηνά Παπαχρήστου προέβη σε αυτή την αξιέπαινη δωρεά του νέου ασθενοφόρου προς τον Τομέα ΕΚΑΒ Μεσολογγίου εις μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Παπαχρήστου, αναγνωρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως το ξεχωριστό κοινωνικό έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «το νέο αυτό ασθενοφόρο, το οποίο παράλαβε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, θα ενδυναμώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Τομέα ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, ενισχύοντας και διασφαλίζοντας το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας προς όλους τους πολίτες της περιοχής».

Η γιαγιά που ζει έξω από το Μεσολόγγι τονίζει τη σημασία που έχει το νοσοκομειακό για εκείνη και την κοινότητα, λέγοντας ότι «έγιναν τα εγκαίνια, ήρθε κόσμος στο σπίτι μου. Με συνεχάρησαν αλλά αυτό που εγώ επιθυμώ είναι το ασθενοφόρο να κορνάρει έξω από το σπίτι μου – είτε ζω ή όχι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή